Nosaci za bicikle za R4
Prikaz rezultata 1 do 3 od ukupno 3
    Renault 4 TL
    Član od
    15.10.2007.
    Aktivnost
    27.08.2018
    Godine
    41
    Slike
    1

Nosaci za bicikle za R4

Evo da napisem nesto ukratko o tome.

Postoji vise vrsta nosaca za bajseve:
    - za krov
    - za peta vrata
    - za kuku

Ja koristim ove prve - za krov. Na poprecne sipke od obicnog "gepeka" (ona korpa za krov - ja ga tako zovem) za stvari se stavljaju nosaci za bajseve - za svaki bajs po jedan. Po meni oni su najbolji za neki "ozbiljniji" transport bicikala zato sto su bicikli tako fiksirani da nema sanse da se otkace, a i stoje na sigurnom odstojanju od drugih automobila. Kod ove vrste nosaca bicikli su fiksirani u tri tacke, dok su kod druge dve vrste nosaca fiksirani u samo dve tacke - tako da je sa njima potrebno dodatno baktanje sa vezivanjem bajseva.

Citat serz kaže:
    Koji, pošto su, rekovi za bajkove, nosivoet, stabilnost...
    Cena - Bili su oko 1500rsd kad sam gledao prosli put, ali to je bilo davno...

Nosivost - Na krov mogu da se stave od jednog do tri drzaca, tj. bajsa (mogu da je naguraju i cetiri drzaca, ali onda na onim biciklima u sredini treba iskriviti volane i spustiti sedista)

Stabilnost i ponasanje u voznji - Bicikli nisu nesto posebno teski tako da nije velika razlika u ponasanju kola po pitanju stabilnosti. Jedini problem je sto bajsevi na krovu prave veliki otpor vazduha pa auto ipak vuce slabije.

Potrosnja - Bez bicikala 4 - 4.5l/100km, sa tri bicikla na krovu, cetvoro ljudi i punim gepekom stvari oko 8l/100km Istina, meni motor slabo stoji sa kompresijom, tako da mozda moze da trosi i manje od 8l.

Ako ima nekih pitanja tu sam...
    :)

Renault 4 Alpine Avatar od  serz
    Član od
    12.04.2007.
    Aktivnost
    15.10.2013

Re: Nosaci za bicikle za R4

Hvala na iscrpnosti. U budućnosti ima i to da nabavim pa onda po Srbiji sa dva omiljena prevozna sredstva...
    Kad je reč o otporu vazduha gledao sam n "Top Gearu" da su računali i da je (istina u V. Britaniji) na iole dužoj relaciji isplativije bajs poslati vozom nego ga voziti na krovu.
    Što reče Frik-Ri mogli bi i ljudi koji vuku prikolicu ili tovare više na paket treger da napišu svoja iskustva o ponašanju Četvorke pod takvim opterećenjem. Mada je to više za Tehničke.
    Tajni savetnik KV kru

Renault 4 Alpine Avatar od  frik-ri
    Član od
    26.03.2008.
    Aktivnost
    30.11.2018
    Godine
    48

Re: Nosaci za bicikle za R4

Evo i moj skromni doprinos novoj temi! Serz...

Kao sto rece nikola, najbolje su tzv. ''skije'' za bicikle (ovo nema nikakve veze sa skijaskom opremom, da se razumijemo).
    Imaju svojih prednosti, ali imaju i svojih mana.
    Neke od PREDNOSTI su: kao prvo sigurnost. Bicikli su ufiksirani polugom nosaca za ram, a kotaci se ucvrscuju trakama ili posebnim kopcama za nosac, odnosno ''za skiju''. Iskreno, ja koristim najobicniji izolir band (koji koriste elektricari) jer su mi se kopce na trakama izlizale i pocele popustati, a jednu sam izgubio tako sto mi je ispala iz depa. A kad se smoce tesko ih je skinuti. Izolirkom napravim pet-sest krugova oko felge (felne) za 'skiju' i to je to. Zadnja dva-tri kruga malo nategnem izolir (zato koristim izolir jer je elastican) i drzi kao da si stavio selnu! Kasnije samo nozicem CAK! i gotovo.
    Ja sam vozio i preko 150km/h na autoputu (sa Cliom, da se razumijemo) bez ikakvog problema i brige da se mogu otkaciti i otpasti.
    Druga prednost je prakticnost. Ja svoj bajk stavim za manje od minute na auto, a za iduce dve je potpuno ufiksiran i spreman za put. Doslovce - dva bajka za manje od 10 minuta ''od podruma do druma'' i to bez ikakvog napora i zurbe.
    Sto se tice NEDOSTATAKA to je definitivno potrosnja goriva i osjetljivost na bocni vjetar.
    O potrosnji goriva se da raspravljati jer bilo sta da stavis na krov povecavas potrosnju. O tome sam napisao u temi Top speed.

http://forum.renault4serbia.com/inde...ic,68.220.html

Uglavnom, potrosnja se drasticno povecava tek preko 100Km/h ali u toj prici ulogu igra i 'umorni' motor nakon prijedenih 150,000 Km pa ga, jadnog, moras 'gaziti' pun gas.
    Ne znam za vase krajeve, ali u Rijeci i Primorju zna puhati vrlo jaka bura (mada ni jugo nije za podcjeniti) tako da se ipak osjeti svaki udar bure dok vozis bajk na krovu. Ali, ja do sad nisam imao nikakvih problema sa sigurnoscu samog nosaca.
    Od nedostataka takvog nosaca napomenuo bi i DRASTICNO povecanje visine!!! Zvuci smjesno, ali... Ljudi koji ne voze nista na krovu i onda nakelje bicikl na krov imaju taaako banalne nezgode kao sto su recimo ulazak u podzemnu garazu Traasss!!, na parking trgovackog centra koji imaju onu, ajmo reci 'kapiju' Traasss!! Ili moj mutavi bivsi sef KOJEGA SAM UPOZORIO NA VISINU, a on samo odmahnuo rukom, kao kojesta... Balkon od susjeda Traasss!!
    Nedostatak ovakvog nosaca je i ako ste sitnije grade malo je teze dignuti bajk na krov, a postoji i vrlorealna mogucnost grebanja krova automobila.
    I za kraj, po meni nema smisla ulagati u najskuplje nosace tipa Thulle jer su i ovi moji ne dobri, nego odlicni. Cijena (prije dve-tri godine) je bila za Thulle preko 1500Kn/kom (cca 200Eura) a ja sam oba svoja kupio za 800-tinjak Kn (cca 110 Eura).
    Bitno je da imaju certifikat proizvodaca i atest o maximalnoj brzini (moj ja atestiran do 130Km/h)
    Za sad toliko, prvom prilikom slikam nosace i bajk 'u akciji', a za sad jedna slikica. Ona sa avatara, ali iz drugog kuta. Kao da sam znao da ce trebati za ovu temu...
    Kao sto rece Nikola... Ako ima kakvih pitanja - tu sam.
    Master of the 25kW - Toruk Macto

...''...Mayday, Mayday, Mayday Calling all stations.This is Golf Mike Oscar Victor Juliet IMC CU.NIMB.ICING In great difficulty.Over...
    Welcome's waiting... We're anticipating... You'll be celebrating, when you're down, and braking
    ...'' (M.Oldfield;Five miles out)

Slične teme

1. nosaci auspuha
    Autor rele u forumu Motor / Menjač / Izduv
    Odgovora: 6
    Poslednja poruka: 29.10.2007, 18:24

Tagovi za ovu temu

Vaš status

• Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke