Evo da napisem nesto ukratko o tome.
Postoji vise vrsta nosaca za bajseve:
- za krov
- za peta vrata
- za kuku
Ja koristim ove prve - za krov. Na poprecne sipke od obicnog "gepeka" (ona korpa za krov - ja ga tako zovem) za stvari se stavljaju nosaci za bajseve - za svaki bajs po jedan. Po meni oni su najbolji za neki "ozbiljniji" transport bicikala zato sto su bicikli tako fiksirani da nema sanse da se otkace, a i stoje na sigurnom odstojanju od drugih automobila. Kod ove vrste nosaca bicikli su fiksirani u tri tacke, dok su kod druge dve vrste nosaca fiksirani u samo dve tacke - tako da je sa njima potrebno dodatno baktanje sa vezivanjem bajseva.
Cena - Bili su oko 1500rsd kad sam gledao prosli put, ali to je bilo davno...serz kaže:
Nosivost - Na krov mogu da se stave od jednog do tri drzaca, tj. bajsa (mogu da je naguraju i cetiri drzaca, ali onda na onim biciklima u sredini treba iskriviti volane i spustiti sedista)
Stabilnost i ponasanje u voznji - Bicikli nisu nesto posebno teski tako da nije velika razlika u ponasanju kola po pitanju stabilnosti. Jedini problem je sto bajsevi na krovu prave veliki otpor vazduha pa auto ipak vuce slabije.
Potrosnja - Bez bicikala 4 - 4.5l/100km, sa tri bicikla na krovu, cetvoro ljudi i punim gepekom stvari oko 8l/100kmIstina, meni motor slabo stoji sa kompresijom, tako da mozda moze da trosi i manje od 8l.
Ako ima nekih pitanja tu sam...

Istina, meni motor slabo stoji sa kompresijom, tako da mozda moze da trosi i manje od 8l.
Citat
Zvuci smjesno, ali... Ljudi koji ne voze nista na krovu i onda nakelje bicikl na krov imaju taaako banalne nezgode kao sto su recimo ulazak u podzemnu garazu
Traasss!!, na parking trgovackog centra koji imaju onu, ajmo reci 'kapiju' Traasss!!
a ja sam oba svoja kupio za 800-tinjak Kn (cca 110 Eura).