Motorno ulje za vozila na LPG
Prikaz rezultata 1 do 7 od ukupno 7
    Renault 4 Alpine
    Član od
    20.09.2007.
    Godine
    37

Motorno ulje za vozila na LPG

Moze li mi neko reci da li je imao iskustva sa ovakvim uljima? Ja se premisljam da li da sipam to ulje ili ne? Uvek vozim na plin,a na benzin ne vozim uopste jerbo imam opet problema sa karbom a nemam vise ni zivaca ni para za popravke...Sta preporucujete? Trenutno vozim na Optimu ( )...Da li da sipam to za LPG ili da uzmem ELF?

Renault 4 Alpine Avatar od  frik-ri
    Član od
    26.03.2008.
    Aktivnost
    30.11.2018
    Godine
    48

Re: Motorno ulje za vozila na LPG

Paaa...
    Sa tehnicke strane gledano, razlika u ulju 'za LPG vozila' i ulju za 'obicna' vozila je u tome da su LPG ulja u pravilu LA ulja, odnosno Low Ash st bi znacilo ulja sa smanjenom kolicinom pepela nakon izgaranja.
    Kako su ventili na motoru pogonjenom LPG-om vise optereceni, u teoriji, nakupine tog pepela se zadrzavaju na ventilima te se nakon zatvaranja ventila dio ispusnih plinova 'provlaci' izmedu ventila i glave te dolazi do pregaranja ventila.
    To je 'logika' pod kojom su nastala 'ulja za LPG', odnosno povecanjem trzista (citaj: sve vise i vise vozila na LPG).
    A sad... U praksi koliko ta teorija drzi vodu... ??? Ono sto je opce poznato, a to je da je motorno ulje u autima sa LPG-om manje 'optereceno' (nije bas prikladan izraz) jer ga, izmedu ostalog, benzin ne 'razrjeduje' i 'razgraduje' a i samo izgaranje je cisce. Tu treba uzeti u obzir i sam nacin voznje. Auti koji se vise voze po gradu na plin vise 'prljaju' ulje od auta koji se voze vise otvorenom cestom jer se, u pravilu, pale na benzin i motor radi u nepovoljnijim uvjetima, tipa: upali-hladan-cok(saug)-stani-kreni-plin-stani-kreni-gasi.
    E sad... Kao sto rekoh - sve je ovo teorija. Koliko to znaci u praksi - pitanje je!
    Cinjenica je da se na trzistu pojavljuje sve vise i vise 'LPG ulja' pocevsi od FAM - Fenix gas oil SAE 15W - 40.
    Eto... sad sam ti stavio 'bubu u uho'
    Master of the 25kW - Toruk Macto

...''...Mayday, Mayday, Mayday Calling all stations.This is Golf Mike Oscar Victor Juliet IMC CU.NIMB.ICING In great difficulty.Over...
    Welcome's waiting... We're anticipating... You'll be celebrating, when you're down, and braking
    ...'' (M.Oldfield;Five miles out)

Renault 4 Alpine
    Član od
    20.09.2007.
    Godine
    37

E bash sam video to Fenix ulje...284din 1L...Nije nesto skupo pa sam mislio da sipam to posto nikad ne vozim na benzin...Ajde da cujem jos necije misljenje i da se odlucim...

Renault 4 Alpine Avatar od  San-Sale
    Član od
    06.04.2008.
    Aktivnost
    04.05.2014
    Godine
    40
    Slike
    10

Ja stalno vozim na gas i uvek sipam luk oil 15-40, dosad nisam imao problem (da kucnem u drvo)! Mada mislim da je to u vezi ulja cisto markentiski trik. Sta mislis zasto amerikanci ne da ju japancima da puste u proizvodnju auto koji ce kao gorivo koristiti solarnu energiju i destilovanu vodu?
    Pa da ne bi propala NAFTNA industrija, preciznije da americki NAFTASI ne bi bankrotirali!

Renault 4 Alpine
    Član od
    20.09.2007.
    Godine
    37

Nenam ni ja nekih problema sa Optimom ali bih ipak da promenim...Zanci konacno pitanje je ELF ili ulje za LPG???

Renault 4 Alpine Avatar od  San-Sale
    Član od
    06.04.2008.
    Aktivnost
    04.05.2014
    Godine
    40
    Slike
    10

EEEEEEEEEEEEEEEELLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL FFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF!!!!!!!!!!!!!

Renault 4 Alpine Avatar od  frik-ri
    Član od
    26.03.2008.
    Aktivnost
    30.11.2018
    Godine
    48

Evo... Ja sam ti kontaktirao nekoliko servisa koji ugraduju plin i servisiraju plinske instalacije.
    Znaci, sto se ulja za motor tice, neki su culi za to, neki nisu, neki znaju i napominju vlasnicima za to ulje, ono, tek tako da znaju, ali nitko nije konkretno rekao: 'Da, stavi to. Bolje je!' Uglavnom, svi kazu da ulje u LPG motorima ima bolje, ajmo tako reci, 'radne uvjete', te da su kvalitativna svojstva ulja dugotrajnija nego u istom periodu upotrebe kad se vozi na benzin.
    Ima jos jedna 'caka' sa 'posebnim' uljem za LPG motore, ali to nije ulje za podmazivanje motora, nego specijalno ulje koje se nalazi u dozatoru (bar se tako kaze u Hrvatskoj) a sluzi za podmazivanje ventila. Princip rada je takav da taj dozator svako malo ispusti malu kolicinu ulja koja podmazuje ventile. To je relativno novija stvar koja se ugraduje mahom u moderne motore koji se preinacuju na voznju na LPG.
    S tim da... Nije preporucljivo voziti 'samo na plin' kroz neki duzi vremenski period (govorimo o mjesecima, da se razumijemo) jer se sasuje membrana u pumpi benzina koja ili ispuca,ili bude porozna, pa ti pocne mijesati benzin i ulje ili pak skroz pukne pa ti auto stane.
    Tako da... Ja bi stavljao ELF da se mene pita jer zbilja ne vidim toliku razliku u kvaliteti i djelovanju 'motornog LPG ulja'.
    Ako ima netko strucan, neka da i svoj sud.
    Master of the 25kW - Toruk Macto

...''...Mayday, Mayday, Mayday Calling all stations.This is Golf Mike Oscar Victor Juliet IMC CU.NIMB.ICING In great difficulty.Over...
    Welcome's waiting... We're anticipating... You'll be celebrating, when you're down, and braking
    ...'' (M.Oldfield;Five miles out)

Slične teme

1. Pozdrav fanovima RENAULT vozila
    Autor Sloba R18TLS u forumu Predstavljanje
    Odgovora: 14
    Poslednja poruka: 21.04.2009, 22:09
  2. Motorno ulje Esso
    Autor San-Sale u forumu Motor / Menjač / Izduv
    Odgovora: 8
    Poslednja poruka: 13.02.2009, 15:15
  3. Projektovanje motornih vozila-Mas. fakultet Beograd , jan 2001.
    Autor djenka u forumu Generalna diskusija
    Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 14.06.2008, 18:27

Tagovi za ovu temu

Vaš status

• Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •