Jacina u kolima i u kuci nema veze, u kuci sa 100W ima da popucaju prozori, a u kolima ta snaga nije narocito velika.
Pogledajte na drugim forumima specijalizovanim za to, ima sve lepo objasnjeno.
Jacina u kolima i u kuci nema veze, u kuci sa 100W ima da popucaju prozori, a u kolima ta snaga nije narocito velika.
Pogledajte na drugim forumima specijalizovanim za to, ima sve lepo objasnjeno.
Plin je za kuvanje, dizel za lozenje, a benzin za voznju.
Ma to ja mislim mora da bude isto jer snaga zvuka ili pojacala je ista snaga i u kuci i u kolima. 1w je jednak svuda. e sada sto se to nesto kod nas razdvojilo , ma jeb..a neznam ni ja vise mnogo sam se opteretio sa nebitnom stvari, nego daj da vidimo dokle je Mirko5 stigao sa muzikom
Jeste isto, ali u kuci se mnogo lepse i jace cuje sa manjom snagom pojacala zbog oblika sobe, a auto je najgori objekat po pitanju muzike i zato treba veca snaga, jer lim, kako da kazem ubija neke tonove, zato se za takmicenja radi dampiranje, tj. zvucna izolacija auta.
Toliki razliku ni akustika objekta ne moze da proizvede, nego ovu diskusiju mozemo da nastavimo na nekom drugom forumu ili prilikom okupljanja, jer nije vezana za ovaj forum... Ovde treba da se bavimo kablovima itd i da odredimo koliko se "vati" cuje slabo, glasno ili preglasno u r4 (odnosno r5)
МОЈ АУТО НИЈЕ СТАР,ОН ЈЕ САМО РЕГИСТРОВАН 24 ГОДИНЕ
Ja sam to samo procitao i prenosim, pogledajte po forumima koji se bave tom tematikom i uvericete se.
Jbg radio sam hvala bogu ceo dan tako da nisam mnogo uradioStavio sam pionire u đepek i ne čuje se loše .Meni je polica nayad metalna tako da ću za vikend verovatno da pristupim ugradnji.Moram još da otvorim masku ispod table jer je imao neki klarion kas i zvučnike napred koji se ne čuju loše,samo da proverim o čemu se tu radi.Inače na skali od 0-66 vol po gradu svira lepo na nekih 35,6 a van grada mora da se odvrne do 50 .Nisam još probao do daske kad probam javljam
![]()
Evo kako ja gledam na taj problem sa snagom. Koliko sam učio iz Elektrotehnike snaga je proizvod jačine struje A * Napona V. E sad, kako gotovo svi cd/Mp3 plejeri i ostala bratija dolaze sa osiguračem od 10A i kako je napon u kolima odprilike 12V dolazimo da je maks snaga tog pojačala 120W tj. približno 4x27W (ili 4x50W Mosfet - reklamni trik). E sad ako ikad i pojačaš toliko muziku u kolima faktički ne dobijaš ništa pošto je tolika distorzija zvuka da praktično imaš buku, koja je u malom prostoru nesnosna. Druga stvar 9kW muzike, koja je to budalaština, i da koriste rezne džidžabidže koje dižu napon sa 12V na 220V, koji alternator to može da izdrži. Pa za najobičnije pojačalo se vuče poseban debeli kabl da bi se imalo možda 200W snage.
Generalno, mnogo bitnije od snage i pojačala i zvučnika je osetljivost zvučnika, tj koliko decibela daje pri snazi od 1W. Sve preko 90dB/1W je dobro, naravno što više to bolje, mada ja lično još nisam video zvučnike za kola preko 93dB/1W
@Mirko5
Snaga zvučnika treba da parira snazi pojačala da ih ne bi "spalio" kada malko daš sebi oduška, ali isto tako gledaj od ponuđenih zvučnika koji ima najviše dB kao i koji je frekventni raspon. Tu već krajnje cifre nisu toliko ni bitne jer ne može svako uvo da čuje isti frekventni opseg (npr. opseg od 50Hz- 32000 Hz je više nego zadovoljavajući pošto verovatno nećeš čuti zvukove na graničnim vrednostima. Ovo 50Hz je bas a 32000 visoki tonovi). Malo više para za osetljivost, kao i veće membrane prave onaj pravi užitak u kolima.
Kapetan na belu lađu a takođe Gospodar vremena i vd. direktor svemira
E da još jedna stvar, negde sam pročitao da na svakih 3dB snaga pojačala mora da se duplira.
Kapetan na belu lađu a takođe Gospodar vremena i vd. direktor svemira
I ja sam tako nesto skoro ucio...
МОЈ АУТО НИЈЕ СТАР,ОН ЈЕ САМО РЕГИСТРОВАН 24 ГОДИНЕ
Hvala drugari nemojte vise.Spalice te vi mene![]()