R4 Felne... - Strana 40
Strana 40 od 59 PrvaPrva ... 3036373839404142434450 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 391 do 400 od ukupno 589

Tema: R4 Felne...

Baby Renault 4
    Član od
    16.07.2010.
    Godine
    35

Re: R4 Felne...

Citat Whitesnake kaže:
    Felne su iste na oko, pogledaj gde su rupe, jasno se vidi na nisu na istim pozicijama, za pezo su blize centru, ali ne vidim zasto bi bio problem izbusiti rupe na odgovarajucem mestu a ove popuniti
    To je optička varka... Pogledaj malo bolje. Takođe se jasno vidi da one gornje, koje su za Pežoa i ostalo, imaju onaj prostor između dva kraka, koji je pri onoj rupi za šraf, manji, odnosno kraći nego ove donje za Renoa, pa to stvara iluziju da su šrafovi bliže centru, a inače je razlika svega 5 mm kad gledaš rastojanje između dva šrafa, odnosno 2,5 mm je razlika u poziciji rupe kad uporediš ove dve felne... Uveri se tako što ćeš imaginarno povući pravu liniju između dve rupe na jednoj i drugoj felni, videćeš da u oba slučaja ta zamišljenja linija dodiruje obod centralne rupe... Prema tome, ideja u popunjavanju rupa i bušenju novih otpada, jer bi bušenje druge rupe, koja se samo 2,5 mm pomera u odnosu na matičnu, (i to gledajući osno rastojanje, centar jedne od centra druge, ne rastojanje koje ostaje između njih, jer u ovom slučaju ne bi bilo rastojanja) drastično oslabilo to mesto. Dobio bi bezmalo rupu preko rupe, što nikako nije prihvatljivo...

Baby Renault 4
    Član od
    16.07.2010.
    Godine
    35

Ali...kad bolje razmislim... Pa zar Frma nije rekao da je na njegov auto stala felna sa razmakom 112??? ??? Ova je 115, a to znači da joj fali svega po 1,5 mm od svake rupe da bi sela k'o beba na nošu ??? hmmm Bogme, Snejk, imaš pravo kad kažeš da bi se to moglo bušiti, ali ne nove rupe, nego da se postojeće samo prošire ka centru za 1,5 mm... Evo kako to izgleda, cenim da ne bi trebalo biti problema, ima tu dosta mesa za razbušivanje:

A? m? Ima li nekog stručnjaka ovde da razmotrimo moju konkluziju sa svih aspekata?

Renault 4 Alpine Avatar od  serz
    Član od
    12.04.2007.
    Aktivnost
    15.10.2013

Ja nisam stručnjak, ali zar se time neće poremetiti balans felne (ono jes' - biće simetrično, ali...) i oslabiti sama konstrukcija?
    Tajni savetnik KV kru

Renault 4 TL
    Član od
    14.12.2009.
    Godine
    60

Serz! Ja Tebi dajem pravo.
    (ali mislim, da ni Snake nije mislio ozbiljno... )
    The best feelings are those that
    have no words to describe them...

Baby Renault 4
    Član od
    16.07.2010.
    Godine
    35

Citat serz kaže:
    Ja nisam stručnjak, ali zar se time neće poremetiti balans felne (ono jes' - biće simetrično, ali...) i oslabiti sama konstrukcija?
    U pravu si, balans bi se poremetio kad bi se bušilo ručnom bušilicom, odokativnom metodom, po principu "hajd', neće ovo ići na trke" i "milimetar gore-dole, jaka stvar..." Mislim na pravu bušilicu, i majstora (ne "majstora") koji bi precizno od kružne rupe napravio elipsastu, 1,5 mm ka centru felne. Time nikako ne bi mogao da se naruši balans, pa zar mislite da su felne na vozilima toliko pravilne da bi ih čak i taj "milimetar gore-dole" mogao poremetiti? A opet, svaki pravi majstor bi to odradio maksimum u pola milimetra odstupanja, što se ni ne može primetiti u vožnji, a koliko bi to oduzelo od jačine konstrukcije...pa mislim da su te OZ felne ipak bile namenjene većim brzinama nego što naš R4 (bez uvrede) može da razvije. Mislim da je glupo raspravljati o jačini konstrukcije kad je ovakva minimalna modifikacija u pitanju. Al' opet, drago mi je što ste izneli svoje mišljenje, videćemo šta će ostali reći, baš me interesuje.
    P.S. Znam da se Snejk našalio, ali ja sam prilično ozbiljan.

Renault 4 GTL Avatar od  iluzija
    Član od
    26.12.2008.
    Aktivnost
    07.02.2021
    Slike
    3

Najprije potrebno je rupe popuniti,oda lepo izbrusiti,zatim ide na delilni krug gde se zacrtaju nove rupe,onda se buši.Uspjeh garantiran.To je sistem po kome rade majtori,mogu prirediti i felgu od 14 ili od 15 cola.

Baby Renault 4
    Član od
    16.07.2010.
    Godine
    35

Citat Dr. Solex kaže:
    Serz! Ja Tebi dajem pravo.
    (ali mislim, da ni Snake nije mislio ozbiljno... )
    Još jedna stvar: kako se to narušava balans ako se zna da centralna rupa leže na glavčinu, i samim tim ona određuje poziciju felne? ??? I druga stvar: Frma je upasovao ovakve felne sa rastojanjem između rupa od 112, na šrafove između kojih je rastojanje 110. Zar to ne znači automatski da su te rupe bar za milimetar u prečniku šire od šrafa na koji naležu, jer inače ne bi mogle da legnu na 110? A ako su rupe fabrički šire od šrafa za milimetar, kako objašnjavate da tu postoji balans i da je sve kako treba? Pa molim vas, ako već nešto tvrdite trebalo bi da imate argumente za to.

Baby Renault 4
    Član od
    16.07.2010.
    Godine
    35

Citat iluzija kaže:
    Najprije potrebno je rupe popuniti,oda lepo izbrusiti,zatim ide na delilni krug gde se zacrtaju nove rupe,onda se buši.Uspjeh garantiran.To je sistem po kome rade majtori,mogu prirediti i felgu od 14 ili od 15 cola.
    Eto, i to se radi...A ovo što ja nameravam je daleko jednostavniji poduhvat, i opet kažu "ne može"

Renault 4 GTL Avatar od  iluzija
    Član od
    26.12.2008.
    Aktivnost
    07.02.2021
    Slike
    3

Mnogo je teže širiti rupe nego praviti nove.U tvom slučaju treba jih širiti po diagonali, da bi dobro sjele,to ti je jako =beno uraditi,jer vuče svedar u staru rupu.Ako uradiš tako, imat češ veliku rupu, pa če ti konus na matici loše da sjedne.Posledično može da dođe do drmanja točka. Ako misliš prepravljati, točak uradi kao što sam ranije napisao.Najbolje ti je da dobiješ original za Rano 4.

Renault 4 GTL Avatar od  frma
    Član od
    23.03.2009.
    Aktivnost
    03.09.2015
    Godine
    57

Koliko je meni poznato:
    Razmak rupa na R4 je 3x112
    Sve drugo nemože na R4(3x110,3x115)
    Proširivati rupe nikako
    Zapuniti postojeće rupe i bušiti nove na drugom mjestu moguće jedino ako ne narušava izgled, montažu i funkciju felge
    To bi bilo ukratko

Slične teme

1. Felne...
    Autor Neb_Mes_Ur_Mau u forumu Male tajne velikih majstora
    Odgovora: 8
    Poslednja poruka: 06.04.2013, 12:21
  2. FELNE GTL
    Autor iluzija u forumu Prodajem
    Odgovora: 16
    Poslednja poruka: 09.12.2009, 18:20
  3. felne za GTL
    Autor cipelić u forumu Kupujem