Blokiraju se prednji tockovi!
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 19

Blokiraju se prednji tockovi!

Poštovani,
    imam problem sa mojom četvorkom. Godište 1981. 850 cc, ako je to uopšte bitno za ovaj slučaj.

Evo šta se događa: pre jedno mesec dana mi je puklo crevo za hidrauliku na prednjem desnom točku. Naravno točak se blokirao i morao je da dodje majstor da me nekako razglavi da bi uopšte otišao do njega. Crevo je zamenjeno, ali se blokiranje prednjeg točka ponovilo još par puta. Onda su zamenjeni paknovi i opruge i neke gumice u glavnom kočionom cilindru. E, sad nema više blokiranja, ali se dešava da u toku vožnje prednji točkovi zakoče sami od sebe i onda nastavim sa vožnjom kao da je kočnica polu pritisnuta jedno minut, pa se onda opet sve vrati u normalu.

Zbunjeni smo i majstor i ja. Da li je neko imao sličan slučaj? Šta dalje da radim, šta dalje da menjam?

Unapred hvala na pomoći.

Re: Blokiraju se prednji tockovi!

Niko ti nece pomoci dok se lepo ne predstavis
    http://forum.renault4serbia.com/inde...opic,40.0.html

Poz i bez ljutnje naughty naughty naughty osmeh osmeh osmeh

Renault 4 Alpine Avatar od  Whitesnake
    Član od
    12.04.2007.
    Aktivnost
    05.02.2015
    Godine
    39

Samo da sacekamo Mocnog Rendzera, on ima TL i imao je slicnih situacija... Da li ti tada kada sam zakoci propada papucica kocnice?

МОЈ АУТО НИЈЕ СТАР,ОН ЈЕ САМО РЕГИСТРОВАН 24 ГОДИНЕ

Pardon, evo predstavio sam se!

A, sto se tiče kočnica, kada se blokiraju, odnosno koče, papučica je gore i tvrda je.

Може бити свашта. Рецимо да пакне не належу лепо, или са опруге не враћају пакне како треба. Може се десити да су добоши толико оједени да пакна ландарају испод његаљ како им се ћефне.... па искоче из лежишта. Или су отишле оне опргице које држе пакне на свом месту.

Citat nemawa kaže:
    Може бити свашта. Рецимо да пакне не належу лепо, или са опруге не враћају пакне како треба. Може се десити да су добоши толико оједени да пакна ландарају испод његаљ како им се ћефне.... па искоче из лежишта. Или су отишле оне опргице које држе пакне на свом месту.
    Opruge su zamenjene, tako da u njih ne bih sumnjao. Ali to za doboše može biti dobra ideja. Ako dodam da su doboši i malo ekscentrični...

U svakom slučaju, hvala.

Renault 4 Alpine
    Član od
    09.01.2008.
    Aktivnost
    08.04.2017
    Godine
    41

evo ovako. kao vlasnik tl-a sa bivsim tl kocnicama, sada su od gtl-a, mogu da ti kazem sledece. najjeftinije i najlakse ces na tl-u dobiti dobru kocnicu ako odes na otpad i kupis prednje glavcine sa diskovima i kljestima i nosacem kljesta od gtl-a, gornje viljuske od gtl-a, zadnje dobose, sa anker plocom od gtl-a, rucicu rucne sa podnozjem za koje se kaci i naravno sajle rucne kupi nove. veruj mi da se ne isplati raditi kocnice na tl-u, jer da bi imao dobru kocnicu moras da uzmes sve novo, dobosi, paknovi, creva, cevi, glavni kocioni i sve kocione cilindre, a peti kocioni da izbacis. ako ti iz glavnog kocionog izlaze 4 cevi, prvu ili drugu cev do kabine zapusi a ona sto je ostala sprovedi pozadi do "izmedju tockova" pa T racvu i u levi i desni tocak. ako planiras da ubacujes kocnice od gtl-a uzmi i glavni kocioni od gtl-a (sa tri izvoda) promeni cevi i dobices pravu kocnicu. ako se budes opredelio za tl kocnice, racunaj da na svakih 5000 ides kod majstora da ti nasteluje paknove, ali opet je pitanje kakvu ces kocnicu imati.
    ovo sto sam ti rekao veruj mi iz iskustva, nazalost svog licnog znam.

Hvala milosbeli, na dobroj ideji!

Medjutim nemam ja sada novaca za takvu jednu investiciju. Moraću ove nekako da napravim.

Elem, pukne meni film prekjuce i dignem prednje točkove na panjeve i skinem točkove i doboše. I to prvi put u životu da tako nesto napravim. Ja sam kao neki elektro-majstor, pa ko velim, mora da tamo unutra ima neko šrafče koje služi za štelovanje paknova. I nije mi jasno zašto to moj majstor ne uradi. Kad ne lezi vraže! Takvog šrafčeta NEMA! Ne da ga nema, nego izgleda nije ni predviđeno da ga ima.

Ali bar sam video da paknovi vrlo lako mogu da idu gore-dole. Što bi trebalo da je i uzrok kočenja kad prodjem kroz neku rupu ili neravninu. Pretpostavljam da zbog vibracije, paknovi skoknu gore ili se smaknu na dole i počnu da stružu doboš i tako koče. Pa onda kad naiđe nova neravnina, oni se vrate u normalan položaj. E, sad kako se rešava da uopšte ne idu gore-dole, to će biti pitanje za mog majstora. A ako neko zna rešenje, neka se javi.

A, i ovo: primetio sam da kad rukom vrtim doboše, oni po malo stružu paknove. Da li je to normalno? Mislim da nije, ali mi nije jasno kako bi to moglo da se izbegne, kad nema prostora da se paknovi više skupe nego što su već skupljeni.

Baš sam se ja raspisao.

Pozdrav i hvala svima!

Rendžer forever!

Renault 4 Alpine
    Član od
    09.01.2008.
    Aktivnost
    08.04.2017
    Godine
    41

poluge za stelovanje paknova mora da postoje. kad pogledas dobos sa zadnje strane treba da imaju dve cetvrtke za kljuc 10 (mozda 11). sa te dve cetvrtke treba da pomeras dva klina koja se nalaze sa unutrasnje strane dobosa i na te klinove naleze nosac pakne, odnosno to je granicnik do kog polozaja paknovi mogu da se vrate. ti klinovi su fiksirani za anker plocu, odnosno onaj lim sa unutrasnje strane dobosa, za koji je fiksiran i kocioni cilindar. normalno je da paknovi malo struzu, ali ne smeju da stvaraju otpor pri vrtenju tocka. naravno nemoj da zaboravis da je prednji tocak mnogo teze okrenuti od zadnjeg zbog diferencijala u menjacu. to sto ti paknovi idu gore dole, to nije normalno, jer bi broz paknove trebalo da ide osigurac koji se kaci za anker plocu i tako drzi paknove pribijene uz nju. ako ne znas kako to sve ide, najbolje ti je da vidis sa majstorom, ali napomeni mu da paknovi na tl-u treba da se steluju, jer nemaju mehanizam za samostelovanje. jesam i ja oduzio ali se nadam da ti je nesto pomoglo.

Milosebeli, ti si kao zlato!!!

Hvala ti puno na pisaniji, vrlo je informativna. Dakle meni fale ti osigurači koji drže paknove da ne idu gore-dole.

Mnogo si mi pomogo, sad mogu da popricam i prepitam mog majstora.

Pozdrav!!!

Slične teme

1. amortizeri prednji
    Autor tasicaleksand u forumu Prodajem
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 27.04.2013, 11:10
  2. Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 22.09.2008, 12:54
  3. Tockovi za Reno Twingo
    Autor zeoN_Rider u forumu Ostala Reno vozila
    Odgovora: 17
    Poslednja poruka: 28.06.2007, 20:59