Svako od nas ima neke fore,sto u vezi sasije sto u vezi motora i ostalih komponenti 4-ke da produzo zivot nasim ljuljajucim sporetima?
Plus voleo bi da napisete sta ste sve cul(orginalni savet),a nikad primenili na svom autu?
Printable View
Svako od nas ima neke fore,sto u vezi sasije sto u vezi motora i ostalih komponenti 4-ke da produzo zivot nasim ljuljajucim sporetima?
Plus voleo bi da napisete sta ste sve cul(orginalni savet),a nikad primenili na svom autu?
Two stupid dogs Isn't that cute... BUT IT'S WRONG Compilation
Aaaa ha-ha-hahaaaa ha-ha-haaa!!! :a050: :a084: :a084: Ma nije vrag da ste izgubili inspiraciju?!?!?! Ili nije vrag da ste odlucili ''krasti'' tude ideje? :vidiga: :vidiga: :vidiga:
''A gdje je kapa vučeeee?!?!?!'' :a080: :a084: :a084: :vidiga: Odnosno gdje su vasi savjeti? pa necemo se tako ''igrati''... Ako se vec igramo ''doktora'' :a080: :a084: nema toga ajde ti skini sve prvo pa cu ja. Aaaaaa-aaaa :a024: :a010: Nema toga. :a084: Dajte prvo vi neke cake koje skrivate iz debelih vrata... Recimo onaj ''špric-kit'' :laugh: pa onda recimo odakle je Neb_Mes nabavio one zute cizme u koje mu cijele noge stanu? :a084: :a084: :a084: Je li to isto savjet ''How to otkriti koji regulator na punoj sprici boje cemu sluzi'' ili...? :a080: :a080: :a084: :a084: :a084:
Nije vrag da ste presjekli neki krov i da ga vise ne znate sastaviti? :a080: :a084: :a084: :a084: :vidiga:
Ili, ne daj Boze - Stiglo pravo (ako se moze to nazvati pravim :laugh: :laugh: ) pivo sa ''pravim'' čepom pa ga ne znate vise otvoriti? :a080: :a084: :a084:
Ili opet u ''tajnosti'' pripremate neki ''tajni'' auto za neki ''tajni'' projekt...? :laugh: :laugh: :vidiga: Priznaj Dooocooo, pola ti se prasta... :a034: Ocekujes savjet kako auto zastiti od pijeska i pregrijavanja na putu od Budapesta do Bamaka,a? :a080: :a080: :laugh:
Pa lako... Odsjeces krov... :a080: neka bolje ladi... :a084: :a084: :a084:
Tema nije predvidjena za nas stare cetvorkase vec za novopecene vlasnike!
A cim se dohvatim kompa koji ima net raspisacu se!
Dobro onda... :a025: Evo, ako je za novopecene vlasnike neka bude onda jedan savjet od srca... :kolce:
Na hladnjaku, poznato je jos od davnina, ima neko malo, da mi prostite, govance koje sluzi da pali i gasi ventilator kad temperatura rashladne tekucine prijede odredenu vrijednost, nazovimo ju sad, da bi bilo lakse pratiti post, ''Zadana ciljana vrijednost temperature rashladne tekucine'' :laugh:
To malo govance se nalazi na donjem desnom kutu hladnjaka, gledano iz smjera brave petih vrata prema ventilicu za odzracivanje rashladnog sistema, a najlakse ga je locirati tako da otvorite prednju haubu i stanete tik uz akumulator. Bilo bi pametno i staviti onu zakacku da vas hauba ne tresne po glavi ako dune kakva kosava, severac ili zapirka kakav maestral, tramuntana, bura ili jugo. Na samom desnom kutu, u neposrednoj blizini odvodnog crijeva sa hladnjaka - nalazi se on... Prekidac koji pali ventilator na zadanoj ciljanoj vrijednoti temperature rashladne tekucine. Popularno zvani termoprekidac. Takoder, popularno se i mijesa sa jednim svojim rodakom a koji se zove termostat. da stvar bude jos bolja, ako pozelite kupiti indikator, odnosno senzor temperature, opet cete dobiti - termoprekidac koji pali ventilator kada zadana ciljana vrijednost temperature rashladne tekucine prijede zadanu vrijednost, nazovimo ju ''X''.
E pa... To malo govance je zadalo glavobolje mnogim vozacima i vlasnicima Cetvorkomatika jer kad on ne izvrsi ''opalenje'' ventilatora kad vrijednost temperature rashladne tekucine prijede zadanu ciljanu vrijednost temperature rashladne tekucine - nastaje havarija. :dry:
To se desi iz dva razloga... Ili je krepucnuo sam termoprekidac, sto je rijetko ili se izgubio kontakt, sto je vrlo cesto. Kako je to malo govance bas na takvom polozaju da ga zalijeva voda, sprica blato, prekriva dlaka i noktici pregazene sirote macke :a045: - moj je savjet, onako od srca, da zalemite te kontakte. :oki:
Samo lemljenje ovavite sto je moguce preciznije, brze i kvalitetnije. Nemojte sad grijati indikator u kakvoj kovackoj vatri, nego upotrijebite kvalitetnu lemilicu kojoj cete prvo ocistiti vrh, naravno, a same kontakte termoprekidaca prvo odmastiti, pa malo presmirglati finim brusnim papirom ili finom turpijicom fino oturpijati...
Koristeci pastu za lemljenje, pripremite prvo krajeve zice, onako, pozamasnih dimenzija, nemojte sad staviti dve licne iz okrpanog osiguraca, te nanesite sloj lema. Odmah nakon toga navucite na svaku zicu termobuzir (onaj buzir koji se skupi na temperaturi) te isti portupak ponovite, samo bez termobuzira na termoprekidacu. Sada lijepo i uredno zalemite zicu za kontakte termoprekidaca bilo tehnikom ''gola zica na kontakt'' ili pak tehnikom ''zalemi stopicu na kontakt''. Ja da u ovoj krizi ustedim lemim golu zicu na kontakt da si sacuvam stopice za nesto drugo. Niiiiikad se ne zna... :a025: Puusti ti to... :a025:
Kad ste zalemili kontakte - bilo bi pametno vidjeti da li termoprekidac - radi. :a025: To se radi tako sto cete termoprekidac uroniti u vodu koju cete grijati dok ce on biti prikljucen na zarulju i akumulator. Ovo je najbolje rjesenje jer ako ga grijete plamenom, a za sto on nije predviden :a024: , jadnicak se moze ''šokirati'' i onda ''tamo-negdje-bog-te-pitaj-gdje'' iznenada otkazati poslusnost. Zato - bez upaljaca... Izmislite i vi jednom toplu vodu. :osmeh:
Nakon sto se provjeri ispravnost moze se pristupiti takozvanom stage two ovoga jedi unapredenja vaseg vozila, a to je da oooooodddmaaaaah, kad vec lemite :a025: premostite zice na taj nacin da si pripremite ''teren'' za neko buduce, nedaj Boze pu, pu, pu daleko kuca bila otkazivanje termoprekidaca.
Znaci - odmah si napravite premostenje sa dve zice na koje cete, profesionalno, montirati dve stopice, najbolje one okrugle, izolirane ''musko-zenske''. Krajeve takvog jedi vrlo domisljatog rjesenja zastitie tako sto cete u zensku stopicu staviti musku,a musku cete pocastiti jednom zenskom. Time cete izbjeci da se gola zica dodiruje sa masom a u slucaju ''Ne daj Boze'' ne trebate frkati zice, kidati zubima, noktima, pandama, kljovama, nego elegantno samo stopice skines, stopice - prikopcas... I u kvaru treba biti - elegantan. :kul: :kul: :kul:
Sada je vrijeme da termobuzirom zastite vas dugovjecni za vjeke vjekova spoj, dodatno ga mozete jos ''pojacati'' i izolirkom i to je to... :too: :too: Imate spoj koji nikada nece 'omanuti'' uslijed oksidacije... Imate spoj za koji necete trebati brinuti ima li ili nema kontakt... I sto je najbolje - ako i omane termoprekidac, a rekli smo na pocetku price da se to rijetko desava, :a025: (mada, imajuci u vidu danasnju kvalitetu dijelova :a026: :a026: :s12: ) umjesto da improvizirate i trazite komad zice, klijesta, sarafciger gedoru i pajser... Samo jednostavno spojite stopice i - bjezi doma. :lazy: :lazy:
Doma vas vec ceka isti takav unaprijed pripremljen termoprekidac, skinete ovaj, stavite novi, dolijete rashladnu tekucinu, ozracite ju i - amen... U logistici - najbitnija je priprema i dobro planiranje te obavljanje svih radova unaprijed i bez zurbe. :lazy:
Ma eeeleeegancijaaaa... :lazy: Evo, prvom prilikom kad uhvatim neki fiksni telefon sa internetom - slikati cu kako je to kod mene rijeseno na IzaBELLI... :too: :laugh: :laugh:
za taj kvar ima jednostavnije rješenje, ako krepa taj prekidač, jednu od stopica otrgneš dolje, zubima skine komad izolacije i pod drugu stopicu se zacvika žica i skupa navuće na "muški" dio na indikatoru i deri doma :smile:
Jest... Jest... Imas pravo, baaas je i jednostavnije i elegantnije cak. Ajde reci svojoj supruzi, kcerci, djevojci... Punici:Citat:
R4ptor kaže:
''Evo, tu je auto, sve 5... Iako ti se cini mjenjac cudnim, sve je u biti isto... Brzine ti idu u ''H''... :laugh: A ako krepa, ma tu samo kleknes i zubima otrgnes zicu...'' :a048: :a048: :a048:
I da, svi ce se grabati za auto... Jaaa biii, jaaaa biii... Ja bi vozio auto koji moras trgati zubima... Jaaa jaa...''
No, cuj - svaciji zubi - svacije zadovoljstvo... :a025:
dobro, sve to se može uz jedne obične kombinirke iako je lakše zubima (probajte) :a070:
kad ste već to sve išli raditi 20 sec posla bi bilo ugraditi mali prekidač na tu jednu od žica tako ukoliko se ne pali samo upališ prekidač, ali sami ste rekli da se taj dio teško pokvari čemu računati na najgore, ako tako računamo može se razletit mašina, potrgat pumpa goriva, ulja i još 25000 stvari, a ne možemo za sve imati rezervu :smile:
Moze, moze... Sve ''sitnice'' koje mogu ''cvrcnuti'' se mogu upakirati u ... Rezervnu gumu. :kul: Mada... Kao sto sam rekao - poanta je da se IZGUBI KONTAKT a ne da cvrcne termoprekidac... :uredu:
Znaci poanta ovog mog lemljenja je - osigurati kontakt jer one stopice oksidiraju dok kazes ''oksidirane stopice''.
A kad se vec ''zeki-peki'' - sto da se ne napravi i ''elegantno rjesenje'' bez da se ista kida zubima ili klestima. Zamisli samo punicu kako ti kida nesto zubima i ... :a070: Pukne joj zub!!! Pa zamisli samo kako bi ti bilo da te kasnije sa tim krnjim zubima ščepa za vrat... :a070: Ovako, cuj, dok su glatki, samo klize u meso... A dok su krnjavi - ma samo kidaju... Ufff... ne d'o Bog nikome... :a024:
vidiš o tome nisam razmišljao, očito da sam još premlad za punicu :a050:, prepuštam to vama iskusnima na obradu, kasnije ja samo pokupim sve ideje i trikove i onda nemam problema sa punicom :zloca:
A sta reci...? Koju poruku poslati...? :a080: :a080: :a080:
Sta reci
Ajmo dalje, kad smo se poceli razbacivati savjetima... :kul: :kul: :kul:
Poznata vam je situacija da pozelite tracak svjetlosti u svojoj kabini dok je vani kmica... Mrkljuša samo takva... Bilo da vam treba sitnis na naplatnoj kucci, bilo da vam treba baciti pogled na kartu ili mozda malo ''intim svjetla''...
Ali PRC!!! Vase svjetlo neeee raaadiii jer je ili pokidano ili je ... Vec otprije pokidano :osmeh: Mozda i jeste nabavili novo ali... Pokidalo se i ono... :laugh:
A jeste li se zapitali ikada...? kako bi se lijepo okretao taj točak da je - ma gle cuda ... :a070: :a070: PODMAZAN!!! :a070:
Da, vjerovali ili ne - malo ''klizne ljubavi'' ne skodi nikome, pa cak ni vasem unutarnjem svjetlu... Jednostavno skinite poklopcic svjetla, ako ga imate ili - nabavite sebi novi... Ocistite si ono leziste gdje nasjeda u kucistu... Malo nauljite sa stapicem za usi (znaaaaaam da se moze zubima rastrgati stara majica ili one pamucne gace od pola bale pamuka, ali... Elegancijaaaa... :lazy: :kul: Elegancija...) one utore kucista po kojima klize zubi... Oni od maloprije - punicini... :laugh: I da vidis sto ce biti fino okrenuti poklopče da sija sunce u kabini usred noci... :kul:
E sad, zavisno od Pod_Neb_Lja do Pod_Neb_Lja trebalo bi mijenjati svakih 1500 upaljaja i ugasaja a kontrolu razine i kolicine na svakih 500 upaljaja i ugasaja.
Za Pod_Neb_Lja gdje je velika razlika u temperaturama ljeti i zimi - preporucuje se ulje 5W - 50 od recimo Mobila ili jos bolje Excellium Elf 5 W 50...
I vase svetlo ce biti vise nego zadovoljno...
evo jednog pravog saveta ONO ŠTO RADI NE POPRAVLJAJTE....
ono kradem, svjetlo mi je kao zavareno :a058:
I sta sad...? :a0103: :a0103: Đe ba zapelo? :a0103: da nije mozda lose zondirano il', ne d'o Bog krivo apsšlangovano... Pa oče da savije filšpenger... :a0103:
I sta sad...? Koju posluku porati? Znaci ja moram opet opisati sta se treba napraviti da se stakla ne lede iznutra pri ovim niskim temperaturama... Ha...? :a010: :a010:
šta se čeka majstore? :hocemojos: :too:
...Hajte vi... :vidiga: :vidiga: :vidiga: Ja nemogu odsmijeehaaa... :vidiga: :vidiga:*
...............
* Iz onog vica ''...Krali mali Mujica i mali Haso lubenice iz kamiona covjeku na pijaci pa ih ovaj cekao sa letvom iza cerade...'' :naughty: :vidiga: :a084: :a084: :a084: :a084:
Znaci... Opet ja, ha? :a010: :a010:
Ajdeee ajde... Nek' vam bude... :a010:
Znaci... Da vam se ne lede stakla iznutra po ovoj hladnoci - nemojte voziti auto po takvoj hladnoci... :a010: Vrrrrlo jednostavno, zar ne? :a025:
Noooo, ako bas morate - a onda napravite slijedece... :a025: Kao prvo - stakla očistite''onako kako dragi Bog zapovijeda'' - istrljajte ih posteno, operite, izglancajte. Daaaa, daaa... Sad je k(r)asno po ovoj zimuljagi zuljati po staklima - ali tako vam i treba kad nista prije. :c070: Takoder, vrlo bitno - ne brisite stakla kad se magle sa rukama. Tako ih samo zamuljate i zamrljate i zamastite... Morate imati posten komad krpe, popularno zvane ''jelenska kozica''. E sad, kako je sad svijet sve samo ne normalan otkako je glavnu rijec preuzelo powered by riza stanovnistvo - tesko cete naci ''posten komad krpe'' koja se popularno naziva jos i - jelenska kozica.
Prije je Kanebo imao vrhunske proizode - danas je to nesto kao Bosch... Sve samo ne ''isto kao pre,bre'' :d018: Uglavnom - dobra jelenska kozica je mekana na dodir, gotovo kao spuzvica i mora imati moc popiti bar dva hektolitra vode kad brises auto. Znaci - haubu obrisati ''u dva poteza'' a ne razmrljavati i loviti vodu k'o maslinu kineskim stapicima po tanjuru ili jos bolje po onim njihovim činijama... :osmeh:
Eeeee takva jelenska kozica vam treba... Kad imate takvu kozicu - doooobro ju operite, bar ''u dve vode'' :laugh: sa nekim sredstvom za pranje suda - bitno je da se odmasti. Pa ju dooobro dobro posusite da postane onako - krta. Pazite da vam ne ispuca kao recimo jufka za baklavu. :osmeh:
Takvu kozicu namocite u koncentriranu tekucinu za pranje sofersajbe - recimo kao OMV Caristal... Ima ona tekucina za -30 i ona za -60. Ja koristim onu za -60... :lazy: Ipak smo mi tu na moru gdje je hladno... :s35: Staaaa vi znate gore sa kontinenta sta je zima...?!? Kad takvu kozicu, odmascenu i osusenu, namocite u takvu tekucinu - ocjedite ju i spremna je za upotrebu. Cim se stakla pocnu magliti i lediti - prebrisite ih s tom kozicom.
Ako su ipak ekstremno uvjeti kao sad sto je bilo i po -20 lediti ce se idalje, ali puuuuno puno slabije i obrise se sa istom lakocom kao da je samo zamagljeno... Pri nekim humanijim uvjetima na kojih -10, uz iole dobru ventilaciju - stakla se ne bi trebala magliti...
Eto - voli vas Đura i vase durine kucne carolije... :a055: :a055:
...sta sad...? Zar samo ja vozim taj Ljuljavi sporet sa manama ili je vas, k'o fol, olfa fuuuul ispravan pa ne cijuce, ne kmeci, ne tandrce... :c070: :c070:
Ma hajteee, hajte... nacisto ne vjerujem... Znaaaao sam da je ova tema navlakusa nas naivnih :a045: :a045: koji samo zelimo pomoci...
Sta sad, nije vrag da vas ne interesira kako ''nabuditi'' kljuc od rezervara... :whistling: :whistling: :whistling: :zloca:
Čista navlakuša! :c070:
Najiskrenije se zahvaljujem na savjetu za termostat :) Prvo što sam se smijala dok sam čitala taj post a drugo što se nadam da me Renolica više neće ostaviti u pola brda jer se ventilator kasno upalio :D Fala friče :D
Evo, ide polako zima, kucka na vratima pa da se ne desi kao prošle godine da škripe brisači, da pukne guma po onoj bljuzgavici i slično, donosimo vam par saveta koji će vam bar malo olakšati vašu trajnu vezu sa vašim ljuljavim mezimcom...
-Zaleđena šoferka: uzmete tab (tabletu) za sudo mašinu i vunenu čarapu. Sa vunenom čarapom očistite led na šoferki, a tab rastopite u toploj vodi i sa tim operite stakla. Biće kao nova.
- Prazna (izduvana) guma: treba da se naduva/napuše, ali od bljuzge je sve prljavo pa i kapica ventila gume. Nosite u kolima običan plastični tipl fi 12mm, original seda na kapicu, postavite ga na kapicu i istu odvrnete, a da pri tom ne isprljate ruke.
- Imate muku da skinete nalepnice, pa i one od registracije: vunena čarapa i sirće će vam tu muku rešiti očas posla, i to bez tragova. Samo natopite čarapu sirćetom i udri....
- Škripe brisači: uzmite šmirglu granulacije 240 ili sličnu, savijete je tako da gruba strana gleda ka unutra, namestite preko gumice brisača i povučete par puta gore dole (nemojte preterivati sa onim 70-80 puta jer to jednostavno nije taj "deo").
- Škripe brisači, a vi ste na putu: uzmite običan sirov krompir i sa njim premažite brisače. Neće škripati dok ne stignete kući.
Sretnu vožnju vam želi uprava foruma i kluba. :kuler:
E.. A taj OSK - odnosno krupirus vulgaris.. Kako da se drzi u autu za vrijeme puta dok ne treba, a da se sacuva od buđanja, od klijanja i da ga ne jedu zlatice...?
I da... Zaboravio sampitati... Je li treba biti ''bijeli'' krompir, onaj za kuhanje i njoke, ili ''crveni'' odnosno za pomfri i slicno? Ili je - svejedno. Ono, ''krompir ko krompir'' :laugh:...
nisi pročitao do kraja: "Škripe brisači, a vi ste na putu:", što indicira da se stane negde uz put i kupi jedan prokleti krompir... :a036:
Ama jeeesam... Nego, sta nije lakse onda stati i kupiti - metlice brisaca? :a014: Ili onu šmirglu? :a014: I to ''prokleti'' - znaci nije bitno da je krompir bijeli, za kuhanje i pire, recimo, ili pak crveni za prilog uz pečeno pile,recimo.. Nego bitno je da je - proklet. :whistling:
Hmmm.. Nisam još cuo da ovi tu nasi po naselju vicu:''Prooookletiiiii kroooOOOopiiiriiiiii... Luuukaaaaa...KuuUUUpusaaaaa... Ciiiiikleee...''
Više ovi sa prozora vicu:''Proklet bio i ti i tvoji krompiri... :s12: Šta urlas po naselju...''
:laugh: :laugh:
Metlice od 27/29 cm na svakoj pumpi, mora da se šališ. I to za 7-8€ par. A šmirgla, tako tipičan artikl svake trafike, ima je svuda za
kupit, oćeš dijaboličnu, tračnu, na metar, kružnu, ma samo zamisli će da bidne čak i ako nema. A krompir, pa jeste kriza je danas, nema ni toga, ni po prodavnicama, ni po kućama.... :a036:
Иде зима... упалим грејање, имам муку како да ми не магле сва могућа стакла и како да одмаглим још нешто осим шоферке и мало по стаклима лево и десно од возача и сувозача... ТРШ! :s25:
Danas sam hteo da zamenim dihtung zadnjeg fara, i problem, guma je kruta i manja od plastike fara. Kako i šta sad? Samo stavite na 20 sekundi u mikrotalasnu i guma je omekšala dovoljno da ne spržite ruke, a da se može navući na poklopac fara.
Potapanje u toplu vodu takodje pomaze (za nas koji nemamo mikrotalasnu :-) )
U pravu si, to mi nije palo na pamet. Prvo sam hteo da je stavim u rernu šporeta na drva, ali snimim MT i eto....:whistling:
Nadam se da nije problem sto pise u ovoj temi.
Naime pitao bih Vas stare vozace 4ke kako resiti skripu police podmazivanjem ,ucvrscivanjem?
Nabijes drugara pozadi i da slusa gde skripi,pa posle ide podmazivanje,guranje gume,učvrscivanje...
Uzmes zive gume i stavis oko one sipke od police koja se tamo kaci... Znas na sta mislim. Skripanje prestaje :-)
Gde ja da uzmem te zive gume? Nadam se da nije ono sto vulkanizeri tope sirovu sa benzinom :D i jel mogu sa tim kasnije malo mackati po podu sad pre snega i soli?
Vjerujem da ste vec to skontali, ali eto za one buduce korisnike. Sigurno znate za gomilu snijega ispred lijevog oka koja ostane zato sto brisaci stoje kako stoje. Jednostavno ih rucno pomjerite tako da kada su u mirovnom stanju vozacev brisac dodje otprilike na sredini sofersajbe, ne smeta mnogo pri voznji. Uglavnom drasticna razlika u odnosu na gomilu snijega, koje vise nema u tolikoj mjeri da vas ponuka da otvorite prozor i pocnete upotrebljavati ruke :D
Sto se tice raspuhivanja stakala, naravno najbolje je neka veca prepravka. Ono sto se moze uraditi nabrzaka, a sto je koliko toliko efikasnije u raspuhivanju sofersajbe, je da se, makar vozacev, poklopac otvora za raspuhivanje okrene obrnuto, tj da puse u staklo ne u lice. Tako da dobijete vecu cistu povrsinu. Ne moze se bas idealno umetnuti kad se okrene, osim kome nije zao slomiti pipke. :)
Naumpade mi jos, ko okrene poklopce, kada je vrijeme maglenja stakala, pri izlasku iz vozila, okrenite raspuhivanje na noge, tako da vas pred nosom ne doceka mrlja kondensa na staklu ;)
Pozdrav raja!