pa da, ali to ne objasnjava semi transistor ignition. paljenje ne moze da bude polu-tranzistorsko. ili je sa tranzistorima ili nije. polu-tranzistor ne postoji.
Printable View
pa da, ali to ne objasnjava semi transistor ignition. paljenje ne moze da bude polu-tranzistorsko. ili je sa tranzistorima ili nije. polu-tranzistor ne postoji.
Da ali Milose i ti si video na netu ono sto sam ti pokazao? :a0103:
pa nisam tebi rekao nego TL Fahrer-u.
Daklem, da razjasnimo - u pitanju je polu-elektronsko, a ne polu-tranzistorsko paljenje. I o tome je već bilo reči ovde. Zašto? Pa zato što platinsko dugme ostaje u igri, ali umesto da prekida struju od čak 8 A ono samo vrši pobuđivanje tranzistora prekidanjem struje reda veličine nekoliko mA (miliampera) i zato se praktično ne haba, a i nema varnice. Tako je dobijen mnogo pouzdaniji sistem paljenja smeše jer kod starog sistema više od 10% taktova paljenja ne baci varnicu na svećicu pa se gubi na snazi, a dobija na potrošnji.
Kod potpuno elektronskog paljenja nema uopšte platinskih dugmadi več se za pobudu tranzistora koriste pikovi sinusnog napona indukovanog u namotajima koji se nalaze u statoru razvodnika paljenja. Ovim je osim električnog izbegnuto i mehaničko habanje platina (kojih u stvari u ovom slučaju i nema).
Međutim, u nemanju ovakvog razvodnika može se zadržati stari sa platinama koje će se neuporedino manje trošiti, a kvalitet rada motora se značajno popravlja. Već sam sa prvim uređajem koji sam napravio prešao preko 500 km i neuporedivo je bolje nego bez njega.
Ovaj drugi što sam napravio je malo kompaktniji jer sam uspeo naći kondenzatore potrebnog kapaciteta i spakovati ga u lepše pakovanje. Kao što sam rekao, na prodaju je za članove kluba, pa ko smatra da mu ovo treba neka se javi. Ako ne, ja već imam gde da ga ugradim, a pravim još dva za kolege sa posla za njihove Tuge 45. :c062:
Da ne k***m više, nego da presudim - nije polu-tranzistorsko nego polu-elektronsko paljenje! Ili bolje reći - nešto između... :a014:
mocni nisi razumeo. ne moras meni da objasnjavas to, veruj mi da to znam. sta je poenta? na sajtu proizvodjaca ovog tranzistorskog paljenja sto je ugradjeno kog omladinca, stoji uz sliku tog modela "semi transistor ignition"! znaci oko toga je bila "rasprava". u srbiji se kaze mehanicko paljenje (platine), elektronsko paljenje i za nove motore koji su puni elektronike i koji nemaju ni jedan od ova dva tipa ne znam kako se zove. ovo se moze nazvati tranzistorsko paljenje. E a ovo sam nasao na jednom sajtu. znaci tako "englezi" nazivaju sisteme paljenja: vacuum-mechanical ignition system, electronic spark ignition system or full electronic engine.
ISPRAVKA ??? Tranzistori BU806,810,808DFH nisu mogli da izdrze opterecenje(provereno u praksi) :a024:Citat:
cokanj kaže:
UPOTREBLJIVI Tr.su: BU932 i BU941 :uredu: Prvi su kod mene montirani i rade ve 2000km. :a049: drugi je kod Joce i radi :uredu: Ova dva tr. jedino ima oba na trzistu u BG. a u NS. samo BU 941 koji je duplo skuplji 300din. :a026:
Ostali delovi su OK. :a025:
CD. :mahanje:
Meni bu932 radi bez problema :a034:
Taj tr. je za sada ok. :uredu: samo je zeznuta montaza na hladnjak,BU941 je drugacijek oblika i laksi za montazu. Ja sam kod Joce i mene stavio kondenzator od 100nF jedamn komad,radi OK. :a025:Citat:
Whitesnake kaže:
evo ja nabavio originalne platine "made in france"
http://i263.photobucket.com/albums/i...osko1987/3.jpg
http://i263.photobucket.com/albums/i...osko1987/4.jpg
Lepo bi isle na Tr. paljene :osmeh: Gde ih nadje ???