Re: Koliko vam trosi pobednik vremena?
Pozdrafv. Dok sam vozio caletovu 4ku, trosila je 10lija. E tu poludim i odem kod majstora, poravnam ventile, promenim uljke i filter, posto cale je terao kod majstora kad stane. Nameste paljenje. Posle oteram u servis karburatora Weber u NS. Covek ga opere u kiselini, na ultrazvuk i tako to. I tada je trosio 5.5 litri, pa kako god ga vozio.
Primera radi, od Sr. Kalrovaca do Cacka - negde oko 210km. Presao sam za 3:15. Ludak. Jeste da prosecna izadje oko 60-70, ali uzmite u obzir da sam isao kroz ceo bg, i da se na magistrali obilazilo sta god sam video ispred sebe. Pa desilo se i jednom Audiju A4, da me gleda sa svoje leve strane. :-) Vozilo se po ibarskoj i do 110.
I na kraju ispade 5.5l/100km.
Iz mog iskustva, dva puta godisnje dati 1000 dinara i otici u pravi karbutarot servis da se sredi karburatoi i nesteluje, i nema jeda oko potrosnje.... Tih 1000 dinara se brzo vrati preko goriva..... Da nepravim racunicu..... ali tako je....
Nemanja
Ma trso kolko sipas sta vam je sta se opterecujete :vidiga:
Jeste i ja sam primetio da kad ides negde bas brzo negde sporo i tako mesovito do 110km bude potrosnja tako 5,5 do 6 ali ako ga teras 30ak km preko 110 videces, ja vise ne pokusavam... :a0103:
Si si kolega u pravu ste
:wacko:
Pa to je normalno.
Isto kao kad ja teram Megana 150-160. I tada motor ne prede na 2000 obrtaja, nego ga drzim na 4500 obrtaja. I to je BAR duplo vise goriva. Tako se desilo da sam isao za Budimpestu I umesto oko 9-10l plina, trosio baja 14-15. Ali samo zato sto zam od Segedina do Peste drzao od 150-160km/h. Maximalnio je 175. Takav motor, bolje reci menjac. Dodje u crvenu zonu obrtomer.
Ko ima obrtomer skontace koliko se vrti motor na 110. Ali ajd da sracunamo. Knjiga kaze vako. Da je stepen prenosa sledeci. U 4-toj brzini za GTL 38x39. I knjiga kaze da pri 1000 obrtaja auto ide 31.51km/h. Sada grubo racunajuci na 2500 obrtaja 4ka ide 78.775km/h. Ali ako hoces da ides 115km/h racunamo 115/31.51 i dobijamo 3650 obrtaja motora. 3650/2500 = 1.46. Znaci od 78km/h i 115km/h broj obrtaja motora se poveca za 46%. Ali uzeti u obzir da kod 2500 obrtaja 4ka ima MAXimalni obrtni moment od 7,2Nm, dok na vecim brzinama i nije tako. Pa je racunica prosta. Voziti ga do 90. A za preko toga ili LPG ili CNG (ako moze da se ugradi. Zna li neko?)
Pozdrav od Nemanje.
P. S. Imam knjigu Reno 4 od tehnicke knjige, pa bih mogao da je skeniram i postavim negde, ako koga interesuje.... knjiga je prepuna slika i objasnjenja. Ustvari kako rastaviti i sastaviti 4ku. Rastavljanje i nije problem, ali posle sastaviti... :-)
Citat:
nemawa kaže:
Ali uzeti u obzir da kod 2500 obrtaja 4ka ima MAXimalni obrtni moment od 7,2Nm, dok na vecim brzinama i nije tako. Pa je racunica prosta. Voziti ga do 90. A za preko toga ili LPG ili CNG (ako moze da se ugradi. Zna li neko?)
:laugh: da ima ovoliki obrtni moment ne bi ni iz mesta krenula. Znam da je greška. A što se LPG-a tiče, to fercera bez problema sa potrošnjom od oko 8 litara po gradu. CNG bi već bio problem pošto su boce teške i velike.
Rendzer grad 6.6 otvoreni put 4.5 l benzina
Momačka vožnja po gradu je 7-8l a na otvorenom je oko 6.5 l.
Pre par meseci sam išao u Bač.Palanka-Svilajnac ima oko 230 km.Stigao sam za nepuna 3h.Potrošnja je bila 5.8l
vozim gtl 1100ccm,potrosnja: 6,5l do 7l gradska voznja,a otvoren put 4,5l do 5l...smatram da je ovo ok potrosnja s obzirom na gorivo koje kupujemo po nasim pumpama! :a025:
Kako ga ti teraš kad ti troši tako malo? ???