Re: bice sredjivanja, a onda...
Znači opet ovo ulje za menjač......
Stavio sam tvoju sliku, pa zaokružio crvenom gde se treba naliti. Iako nemaš rikverc svetlo, tamo se nalazi jedan šraf, koji možeš ključem 22 da odvrneš.
Na mesto šrafa staviš gumeno šlaug cev (plastičnu cev) dugu oko metar, i na drugi kraj creva staviš livak.
Polako toči ulje (za menjače 80W/90W !!!), jer nivo u menjaču je onda dobar, ako je ulje na visini šrafa. Znači ako pretočiš, višak će se izliti.
Posle staviš nazad šraf. (Jako važno, ja znam jednog tipa koji je zaboravio, pa se posle čudio :fijufiju:)
Neki inače tako kontrolišu nivo ulja za menjače, da taj šraf odvrnu, i stave unutra mali prst. Ako će prst biti uljav, znači da imaš dovoljno ulja u menjaču.
Nadam se da sam uspeo da ti pomognem.
atila, hvala na pomoci.
sad imam drugi problem, ulje jednostavno nece u menjac, kako ga uspem u crevo tako izlazi iz menjaca.
ima li neko nesto protiv gremlina?
Pa pun ti je menjač!
Ako ti je baš stalo da uspeš onda nakrivi auto na desnu stranu. :laugh:
Citat:
raps kaže:
atila, hvala na pomoci.
sad imam drugi problem, ulje jednostavno nece u menjac, kako ga uspem u crevo tako izlazi iz menjaca.
ima li neko nesto protiv gremlina?
Pa pisao sam ti (a i Serž verovatno kaže isto).
Ako je ulje menjača na nivou šrafa, onda je količina u menjaču OK. Znači pogledaj malim prstom da li osećaš ulje kod šrafa. Ako jeste (a verovatno da jeste, pošto ti već ne možeš uliti više jer curi napolje) ondak je dovoljno ulja u menjaču. :a025:
danas sam ispustio svo ulje iz menjaca, nekih 0,5l koliko je ostalo u njemu. sad sam sipao nekih 0,8l od kojih je pola iscurelo. kada stavim prst unutra, ima neka osovina sta li je vec i cini mi se da od toga ulje ne moze da ulazi
Ma ti nas zezaš. Prvo kažeš da ne možeš da odšrafiš da bi ispustio ulje, a sad kažeš da si ispustio, a menjač je na auto. Kako si to uspeo?
Citat:
raps kaže:
danas sam ispustio svo ulje iz menjaca, nekih 0,5l koliko je ostalo u njemu. sad sam sipao nekih 0,8l od kojih je pola iscurelo. kada stavim prst unutra, ima neka osovina sta li je vec i cini mi se da od toga ulje ne moze da ulazi
Jer si sigurno ispustio svo ulje ?
Ako jeste, onda verovatno da brzo točiš, ili ti cev nije na mestu.......Samo polako, zato ti treba i levak. Treba da udje 1,8 litara.
mozda na davac ipak ne moze da se sipa ulje.
inace na mesto na koje je bog rekao da se sipa ulje moze da se sipa i vise ulja ako uzmesh crevo odgovarajuceg precnika, sipas i sipas i sipas i sve ok a onda kada izvadish crevo ono pocne da izlazi i izlazi... dok ne dodje do pravog nivoa :uredu:
ne zezam, serz. danas se nekih 7-8 sati bakcem oko menjaca, na kraju sam isekao srafove da se mogu uhvatiti srafcigerom i tako sam odvrnuo samo ovaj za ispustanje ulja, dok je onaj za dolivanje ostao na mestu :a026:
attila, sipam preko levka i creva, i to sam poceo sa crevom istog precnika kao otvor na menjacu, pa sam nastavio sa crevom manjeg precnika, jer sam kontao da ga vazduh vraca jer mora da izadje. ali, rezultat je isti, ulje nece pa nece...
dakle sada definitivno morash odviti taj sraf!
ako nemash nekoga ko je blizu i ima brener probaj sa sekacem i cekicem
josh nesto pre svakog skidanja menjaca se ispusta ulje a sraf za sipanje si trebao da odvijes dok je josh menjac bio van auta ali sad sta je tu je znash za drugi put :a0103: