Re: Koliko vam trosi pobednik vremena?
U biti... Teorija stoji ako se gleda samo iz aspekta potrosnje goriva! E sad... Nisam siguran kolika bi bila usteda (ako bi je uopce i bilo), nemam izracun za to, ali se ta teorija bazira na cinjenici da se dodavanjem acetona povecava energetska vrijednost goriva. Ali... Pitanje je kako bi se ta ''mjesavina'' odrazila na rad motora i njegovu trajnost - odnosno na detonativno sagorijevanje.
O detonativnom sagorijevanju imas u Vikendici u caffeu vise o tome.
http://forum.renault4serbia.com/inde...c,1135.10.html
Sto se tice te teorije, auto bi onda najmanje trosio kad bi ga vozili na nitroglicerin! :osmeh:
Tako da... Od tih 'mesavina' nema vajde... :mahanje:
Dobro ushtelovan renault 4 1100ccm troshi oko 6,2 litara benzina po katalogu,moj troshi bash tako,e sad,ako ga vozim do 90-ak km/h u 4-toj brzini,na otvorenom ili poluotvorenom putu,troshi oko 5,5 litara benzina...ako ga stisnesh i potapash papuchicu gasa,zna da srkne i preko 8 litara...i to je krajnje realno! :a025:
Citat:
cybertel kaže:
Dobro ushtelovan renault 4 1100ccm troshi oko 6,2 litara benzina po katalogu,moj troshi bash tako,e sad,ako ga vozim do 90-ak km/h u 4-toj brzini,na otvorenom ili poluotvorenom putu,troshi oko 5,5 litara benzina...ako ga stisnesh i potapash papuchicu gasa,zna da srkne i preko 8 litara...i to je krajnje realno! :a025:
Potpisujem :a025:
Ajde da malo začinimo ovu temu (ako treba moderatori neka otvore novu). Kao što znamo jedan od uzroka povećanja potrošnje je i duži rad motora pod sauhom. Dakle, što neko dnevno prelazi manja rastojanja to bi trebalo da je viša potrošnja jer je na potpuno hladnom motoru potreban najduži period rada sa sauhom da bi se motor zagrejao. Bilo bi zanimljivo da napišemo koliko dnevno (tj sa jednim "velikim" sauhanjem) prelazimo i kolika je prosečna potrošnja. Radi poređenja bilo bi dobro da se ovo odnosi na gradsku vožnju, na benzin u Beogradu ili gradu sa velikom gužvom pa ako neko vozi na plin i/ili u manjem mestu neka naznači. Radi se o dnevnom prelaženju kad se vozi, a ne prosečno u npr mesec dana pa može da ispadne dva kilometra.
Evo da počnem
Dvadesetak kilometara
9 litara
Ček ček, na 20 pređenih kilometara potrošiš 9 litara? :a070:
A ja mislio da je u Rijeci guzva u prometu... :a070: I-suuu-seee.... :a070:
Uh, a ja sam mislio da sam dobar sa gramatikom i jezikom. Dakle ovako: Danima kada vozim Četvorku obično prelazim po dvadesetak kilometara i takvim režimom vožnje pomenuti automobil troši prosečno 9 litara 95 oktanskog motornog benzina na pređenih 100 kilometara. Da li je sada jasnije?
Jasno kao dan :a050:
Pošto živim u NSu i jelte sve je "blizu", uglavnom pređem između 10 i 15 kilometara po jednoj vožnji što znači puno kreni-stani akcije. Jedino vikendom pređem ~25km i uvek kada sipam-sipam za 1000 dinara i koliko sam propratio pređem oko 120-130 kilometara za te novce. Potrošnja i rad motora se drastično promenila nabolje posle promene svećica sa SuperBosna na Eyquem.
Meni kad su kratke relacije npr 1-2km a non stop 'ladan tad je znao i do 10 l da navuče...A sve full ispravno.
Poslednjih par meseci potrosnja po gradu je izmedju 10-12 l tng ali svaki dan se ide kroz guzve u gradu,tako da cesto vise radi u mestu nego sto ga vozim,na otvorenom ne prelazi 7