Ko voli novi zobs nek digne 2 prsta
U pitanju je generalno pitanje za koje neki kazu da nema veze a drugi kazu da treba to da se uradi. Radi se o sledecim stvarima:
Da li je potrebna ugradnja zadnjih pojaseva i naslona na zadnje sediste ako to fabricki nije postavljeno?
Da li su neophodni prednji nasloni za glavu?
Da li se mora imati desni retrovizor?
Da li se moraju imati rikverc svetla?
A sada nesto vezano za tehnicki,nesto sto je meni potrebno da znam:
Sto se tice emisija gasova da li za dan tehnickog mogu smanjivanjem mesavine (vazd/benz) da smanjim emisije cisto da budem siguran da me tu nece uhvatiti? Ako ne to sta bi moglo pomoci,posto nisam siguran da li su mi emisije dobre ili ne
Da li mogu obicnim dotezanjem paknova da osiguram malu razliku kocenja po osovini?
Da li je potrebno posebno obratiti paznju na neku stvar pre tehnickog?
I sad najbitnije: posto je meni zadnji tehnicki bio u avgustu 2009,da li po novom zakonu znaci da idem svakih 6 meseci od avgusta 2010 ili moram sad u februaru? Znam da je post veliki i da sadrzi mnogo stvari,al stvarno bih bio zahvalan da ako neko nesto zna da to napise. Hvala
Re: Ko voli novi zobs nek digne 2 prsta
1. koliko se nesreca desi sa 4-5 putnika u autu, a koliko samo sa vozecem, ev. suvozacem. Inace ljudi su postali mnogo oholi i sebicni i sami se voze u automobilima, evo npr. ja: imam kuci dva auta, a tri vozaca. Uostalom na koliko renoa 4 si video pojaseve na zadnjoj klupi, ja samo na jednom iz '92-ge koji je dovezen iz Slovenije. I tko ti garantuje da nece da ti traze atest posto ugradis tamo neke iz ko zna kojeg vozila (ovo je cisto izdrvavanje vlade i politicara nad narodom)-atest za pojas, za ugradnju. Jer i sam znas da nkakve promene fabrickog stanja bez atesta nisu dozvoljene, pa cak i obicno postavljanje maglenki potpada pod atest.
2. Da, neophodni su.
3. Bolje je po tebe da ga imas.
4. I rikverc svetlo podrzavam, ali ispravno, a ne kao kod mnogih da im je prekidac zaglavio.
Kocnice = stavi 1-2 pakovanja cementa u gepek pre tehnickog.
Ekoloska taksa = budi na strogoj rezervi na dan tehnickog i ujutro uspi 10 litara bezolovnog benzina.
Tehnicki na svakih 6 meseci jos nije izglasan tako da nije ni obavezan. I uoci tehnickog promeni ulje, zato sto jednu sondu guraju u motor na mesto kontrolnog stapa, a drugu sondu stavljaju u auspuh.
Citat:
Neb_Mes_Ur_Mau kaže:
1. koliko se nesreca desi sa 4-5 putnika u autu, a koliko samo sa vozecem, ev. suvozacem. Inace ljudi su postali mnogo oholi i sebicni i sami se voze u automobilima, evo npr. ja: imam kuci dva auta, a tri vozaca. Uostalom na koliko renoa 4 si video pojaseve na zadnjoj klupi, ja samo na jednom iz '92-ge koji je dovezen iz Slovenije. I tko ti garantuje da nece da ti traze atest posto ugradis tamo neke iz ko zna kojeg vozila (ovo je cisto izdrvavanje vlade i politicara nad narodom)-atest za pojas, za ugradnju. Jer i sam znas da nkakve promene fabrickog stanja bez atesta nisu dozvoljene, pa cak i obicno postavljanje maglenki potpada pod atest.
Znaci za zadnje pojaseve da ne brinem,al da lovim prednje naslone za glavu?
wow odakle bre tebi ovakve stvari padaju napamet?
-ugradnja zadnjih pojaseva nije potrebna ukoliko oni nisu fabricki ugradjeni u tvoje vozilo
-sto se tice naslona za glavu evo ti sta se tu kaze po zobs-u "Насловни за главу у путничким аутомобилима морају бити уграђени и изведени за сва седишта за која имају уграђене сигурносне појасеве, и обрнуто" Dakle napred ih morash imati :uredu:
-desni retrovizor i dalje nije obavezan
-rikverc svetlo nije obavezno ukoliko ga tvoj auto nije imao u fabrickoj ugradnji (posebno sto je vozja u rikverc novim zakonom zabranjena osim za parkiranje :kolce:
-Sto se emisije gasova tice sta god da uradish samo ces pogorsati situaciju tj smesa (odnos vazduha i benzina u cilindru) mora da ti bude "idealno" tj dobro podesena u suprotnom ne prolazish test. moglo bi pomoci stelovanje karburatora platina i paljenja... btw. ko vozi na plin gasovi mu se mere na primarnom pogonu tj na benzinu :a0301:
ne shvatam sta je "dotezanje paknova"
-pre tehnickog obrati paznju da ti auto bude u ispravanom stanju
-tehnicki pregled morash obaviti najkasnije u roku od petnaest dana od datuma do kojeg ti vazi trenutni.
nema na cemu
Propisi o onovom tehnickom nisu usvojeni i trebalo bi da budu do KRAJA 2010, a primena bi pocela ili sredinom 2011 ili krajem iste...
Izduvni gasovi kod r4 nisu nista strasno, potrebno je da imas dobro nastelovan karburator, i dobro nastelovano paljenje...
No ova tema je za generalnu diskusiju, a ovde cemo pisati detaljne prepravke ukoliko ih bude...
Re: Novi zakon o bezbednosti saobracaja (ZOBS)
Citat:
Sonne kaže:
btw. ko vozi na plin gasovi mu se mere na primarnom pogonu tj na benzinu :a0301:
Pa primarni pogon je plin, jer koji si ga klinac stavljao ako ne iz razloga da vozis PRIMARNO na njega, uostalom dokaz ovoj tvrdnji je eko taksa, za plin je manja i ispada euro 4, znaci da se meri ucesce Co2 gasova kad vozis na primarno gorivo, odn. plin.
Znaci da bi smanjili cenu rege uraditi sledece: Plin sa atestom, promeni ulje pre tehnickog, nasteluj paljenje, a ako ne vozis na plin sipaj na skoro prazan rezervoar min. 10 litara bezolovnog.
U temi korisni linkovi imate link za obracun registracionih troskova. (ispada da je Kraljevo najjeftinije - 8813,- din.).....
Pa ti objasi ovima na tehnickom tvoju logiku mozda te poslusaju :oki:
sonne zahvaljujem,stvarno sam mislio da moram dosta vanfabrickih stvari da stavljam,a pod dotezanjem paknova sam mislio ako tockovi na jednoj osovini ne koce u granicama razlike (sad ne znam da li je to bilo do paknova ili do celavih guma ali bice da je do guma),da se skine dobos i da se dotegnu paknovi na tocku koji je potrebno izjednaciti
Citat:
Sonne kaže:
Pa ti objasi ovima na tehnickom tvoju logiku mozda te poslusaju :oki:
Pogledaj kalkulator za registraciju, ako kao pogonsko gorivo stavis opciju MB/TNG izracunava se stopa EURO IV, a svi znamo da eR to nije.
Nema to veze sa euro 4 motorom vec si onda oslobodjen ekoloske takse btw. necu da se ubedjujem ja sam ti rekao kako je a ti kako hoces :oki: