Re: Tranzistorsko paljenje
Koji su delovi unutra,kako izgleda ???
CD. :mahanje:
Citat:
San-Sale kaže:
Jel može to na mog fiću?
Moze Sale, netreba kupus :osmeh:
CD. :mahanje:
Tranzistorsko paljenje, u principu, moze na bilo koji cetvorotaktni benzinski motor da se stavi. Normalno, koji to vec ima, ne treba i ne moze. Dakle, na sva vozila koja imaju "platine". Znaci, i na "ficu". sto se tice slike, nemam je, ali mogu da slikam. To je plasticna kutija dimenzija 100x70x30mm. Nije nista veliko. Moze da se stavi bez veceg zauzimanja prostora. Iz kutije izlaze 4 zice za konekciju duzine oko pola metra. To bi bilo to sto se tice izgleda. A sto se tice same elektronike, ne znam koliko je to potrebno da opisujem. Paljenje je tako koncipirano da cak i kad su platine zaprljane, postoje diode preko kojih se obezbedjuje sigurno zatvaranje. Normalno, tu je i visokonaponski tranzistor koji daje impuls za bobinu, koja pravi na svecicama napon od oko 30000V (kod klasicnog paljenja je taj napon 15000-20000V).Dakle, sutra stize slika, ako je bas potrebna.
daj slike,,sta treba od komponenata,,ako imas neku semu ,,postavi,,mozemo i ako imas uradjeno da se trampimo preko neke poste,,ako imas neki mobilni postavi,,pozdrav.
Evo slike mog tranzistorskog paljenja.
Ocekujem misljenje kolege mocnog pa ako on klimne glavom kupujem ako ne onda cekam da on napravi jedno ne pitam koliko kosta :a0181: :a0181: :a0181: :a034: :a034: :a034: :a055: :a055: :a055:
Po meni je ovo mali hladnjak za ovaj tranzistor i njegovu funkciju je neophodno minimum 80cm2 aluminijumskog hladnjaka debljine 1mm. Stavi ispod ovoga jos jedan hladnjak, nekako dodaj, ipak se motorni prostor greje, a i sam tranzistor...
Gospodin koji je napisao komentar da je mali hladnjak, ocigledno je mislio na neko drugo paljenje. Ovo paljenje je JEDINSTVENO, nema ga na internetu. To je
licna izrada. Testirano na mom TL-u dve godine ( i dalje radi svoj posao), takodje i na jugu 55 (pet godina), coveka koji je idejni tvorac ovog urejaja. Ko
je taj covek, i sta je po zanimanju, to sam objasnio gospodinu pod nadimkom "Whitesnake", u privatnom pismu.
Dakle, ako bas nekog zanima( a razume se u elektroniku), disipacija na tom tranzistoru (posto ima jos jedan pobudni) je 2W. A hladnjak za disipaciju je za
5W. Mislim da je sve jasno time. Posto su ljudi nepoverljivi( imaju pravo), ko god ima dobre volje ( i novca za benzin), pozivam ga da dodje kod mene u
Suboticu i da sam testira i kola i paljenje.
Ako nadje neku zamerku, dajem mu za dzabe.
P.S. Ovaj uredaj je ugradjen na par desetina kola u Srbiji, i NIKO se nije pozalio.