Polozaj rucice menjaca u leru
Zanima me pod kojim uglom rucica menjaca stoji u leru (fabricki). Kod mene je, ocigledno, tu nesto majstorisano zato sto je prva brzina na 12 sati. Pretpostavljam da u toj visini treba da je treca br. odnosno ler. :a014:
Pokusacu da to prepravim ovih dana tako sto cu da odvrnem neki od onih srafova na sipki menjaca i da jednostavno pomerim rucicu u pravi polozaj.
Re: Polozaj rucice menjaca u leru
Kako to tebi stoji menjač :a080:
Naravno da iz lera na 12h ide treća brzina.Jel ti imaš onaj feder što drži polugu?
Imam oprugu. Sve funkcionise 100% ok, samo sto je pomereno za 10-ak stepeni na desno.
Ok, sad znam da je kako to fabricki treba da stoji i ostaje jos samo pitanje pomeranja rucice u pravi polozaj. Da li je prepravka prosta (odsrafim, pomerim , zasrafim), ili postoji neka skrivena komplikacija koja moze da mi zagorca zivot?
Trebalo bi da bude prosta varijanta.
Jeste prosto, ali nista nisam postigao. :s25: Moze da se zarotira samo za 180 stepeni :a0103: ali to bi bio krajnje suludo... hm, menjac okrenut ka patosu... :vidbudale: :a070: Sad vise nemam ideju kako da zarotiram rucicu na levo za tih desetak stepeni.
Nisam bas najbolje razumio sta te muci :a0103: Kod mene nema one opruge (smeta mi) i ako ja shvatam raspored brojeva na satu onda je i kod mene prva u 12 kao sto je i normalno.
I kod mene je prva na 12 sati i to od pocetka, a ako bas hoces da zarotiras, ti skini rucicu, imas 2 srafa iznad pocetka motora, odvrnes, i iscupas drsku, onda udjes u kola i samo je izvuces, onda izbusis nove rupe tik blizu ovih i resio si problem :too:
Kakva je to opruga o kojoj pricate? Pretpostavljam da joj je funkcija da "vuce" rucicu menjaca ka polozaju prve brzine...
Inace i kod mene je prva (i ler) na 12h.
Opruga se nalazi na samoj rucki koja izlazi iz mjenjaca a funkcija joj je da prilikom izbacivanja iz prve i druge rucicu mnjenjaca "vuce" desno. Nije mi jasno sta Nikola pita kad je to normalan polozaj.
Pretpostavio sam da menjac treba "malko" drugacije da stoji. :whistling: Hvala za info. da je ustvari sve ok i da sve stoji kako treba. :a025: