-
Semering bregaste
Rendžer je kod mehaničara... Curi ulje na prednjem semeringu bregaste osovine. Da bi to zamijenio mora skinuti hladnjak, mjenjač itd.... Već je skinuo remenicu i remen da bi konstatovao kvar.
Problem je što ne znam dimenzije semeringa dok sve ne otvori.
Zna li neko kojim slučajem koji semering (dimenzije) se ugrađuje, da ne gubim vrijeme na potragu za semeringom jer auto je na kanalu.
GTL 1982.g. 1108 kubika, 24 KW... ;)
-
Pronašao sam semering ako nekog zanima - okačiću slike i pojasniti.... :)
-
samo napred,nikad se nezna sta ce kome zatrebati
-
Prvo da pojasnim simptome i razloge zbog kojih sam otišao kod mehaničara.
Dakle, prvi negativan simptom je bio da sam obavezno primjećivao malu lokvu ulja koja je ostajala na mjestu gdje sam parkirao.
Fleka je bila desetak centimetara ispred čepa za ispuštanje ulja, pa sam pomislio da odlazi ulje iz mjenjača.
Napominjem da je ulje kapalo dok bi motor bio vruć, neposredno nakon parkiranja.
Mehaničar je konstatovao da je stradao prednji semering bregaste osovine. Malu lokvu sam primjetio i ispod remena za punjenje alternatora, u onom udubljenju.
Da bi se taj semering zamjenio, bilo je potrebno da se skine hauba, hladnjak, izvadi kompletan mjenjač, poskidaju točkovi, letva volana i još neke sitnice. Prvi put sam vidio kako izgleda lamela kod rendže i još neke dijelove koje nikada nisam vidio. Kasnije ću postaviti fotografije uništenog semeringa, jer u momentu kada sam fotografisao, mehaničar je obilazio radnje i javio mi telefonom da ga je pronašao u Zenici.
-
5 prilog(a)
Evo i sličica, nadam se da će te prepoznati mjenjač, letvu volana i ostale dijelove.... :PPrilog 1657Prilog 1658Prilog 1659Prilog 1660Prilog 1661
-
2 prilog(a)
Famozni semering je bio u ovom dijelu koji sam zaokružio.Prilog 1662Prilog 1663
-
1 prilog(a)
I da, ujedno će povariti ovaj lim koji je od 1982 do danas prilično stradao.Prilog 1664
-
Solidno dosta posla,sad moj savet je da proveris stanje lamele kad je vec sve skinuto
-
Mislim da je ok lamela... U vožnji nisam primjetio probleme, visina kvačila i ostalo.... Mijenjam ulje u mjenjaču, motoru i rashladnu tečnost. Po katalogu koji majstor ima sipa 6,3 l. rashladne tečnosti, 1,8 l.ulja za mjenjač i 3,25 l. ulja za motor, ako su mu tačne informacije?
-
1 prilog(a)
ono sto sam ja procitao rashladna tecnost 5,5 litara+1 litar u cantru,ulje motor 2.5 l bez filtera,ulje menjac 1,5 l,sto znaci da je od prilike to ,to a imam ovu knjiguPrilog 1665