Renault 4 Serbia - Početak kraja
 • Početak kraja

  Godine 1988. modeli GTL i TL za zapadnoevropsko tržište dobijaju nazv "Clan" odnosno, "Savane". Ipak, i pored ovih, mahom kozmetičkih inovacija, Renault 4 polako počinje da se sprema za penziju.  Uvođenje sve oštrijih zakonskih propisa u pogledu izduvne emisije nametnulo je primenu katalizatora na automobilima opremljenim benzinskim motorima.

  Takođe, propisi o pasivnoj bezbednosti vozila isključuju primenu poluge menjača smeštene na komandnoj tabli. Ove zahteve ni tada vec znatno poboljšani GTL modeli nisu mogli da zadovolje, bez obimnijih i teško isplativih intervencija na motoru i vozilu.  Zbog toga je Nemačka, inače najveci uvoznik Renault-a 4 (ukupno je na nemačkom tržištu prodato 11% celokupne proizvodnje) obustavila dalji uvoz. Njen primer će narednih godina slediti i ostale zapadnoevropske zemlje.

  Godine 1992. je u Novom Mestu proizvedena poslednja serija od 1000 komada Renault-a 4. Ova, oproštajna serija nosila je naziv "Bye Bye".  Matična fabrika Ile Seguin u Billancourt-u zatvorena je 31. marta 1993. godine. Poslednji primerak prodat je 1993. godine.  Proizvodnja Renault-a 4 trajala je 31 godinu i ukupno je proizvedeno 8.135.424 komada.

  Četvorka je Renault-ov najprodavaniji model svih vremena.
  Komentari Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali

  2+7 (rezultat upiši slovima)

 •  

  66. na svetu

  Dodeljujući mu 66. mesto na listi 100 najautomobila svih vremena (sačinjenoj 2003. godine), autor britanskog časopisa "Top Gear" rekao je o njemu:

  "Retko koji auto može da podnese toliko maltretiranja, tereta i zapuštanja kao "četvorka". To su kola koja klinci obožavaju, vegetarijanci ismevaju, a uz koja se rađaju nezaboravni letnji doživljaji. Iako njima možete preći razdaljinu do Sunca i nazad, bez problema možete da utrpate svinju u njihov prtljažnik".

 •  

  Naslednici legende

  Nedugo nakon izlaska poslednjeg modela R4 GTL, Reno je počeo sa proizvodnjom Tvinga, kao njegovog poluzvaničnog naslednika. Godine 1999. se sa sličnim pretenzijama pojavio model Kengu, a nakon njega i Modus 2004. Ipak, Reno 4 ostao je legendaran i nezamenljiv.

 •  

  Četvorka u vicu

  Zaustavi policajac Reno 4, traži od vozača isprave i sprema se da mu napiše kaznu. Ovom nije jasno i traži objašnjenje. "Znate li da kršite zakon? A ne znate? A znate li vi da je Reno 4 samo za četiri osobe, kako mu i ime kaže, a vas unutra ima pet!" Vozač mu odgovara: "Ma daj bre nije istina, pitajte... Evo npr. pitajte vašeg kolegu." Policajac odgovara: "Evo sada ću da ga pitam, čim napiše kaznu onoj dvojici u Fiat Unu!"