Puna verzija : dali je neko probao da stavi turbo punac na gtlov motor
slavce05
14.05.2008, 01:24
imam naMERU DA STAVIM PA ME INTERESUJE DALI NEKO JE PROBAO
Нема логике стављати га ако не урадиш нову глави. Мислим да је битније да се направи глава, или брегаста која ће моћи да пропусти више смеше у цилиндар. Па Р5 има исти мотор, исти блок, само другачија глава (бар мислим) и усисна грана и карб. Па Рено алпина 110 има исти блок мотора, али........ глава, усисна грана, двогрли карб..... све то утиче на мотор. А радити на ово турбо пуњач? Нисам сигуран колико је исплативо. И која је поента? Имати више КС?
slavce05
14.05.2008, 10:29
ja misli da ne mora da se mejna glavu motora jer turbina daje samo vise vozduha u karburatoru pod pritiskai zato ima vecu snagu na pr opel astra td ima isti motor i istu glavu kako astra d golf isto tako
slavce05
14.05.2008, 10:35
jasam imao priliku da vidim motor od r9 1108 glava je ista ventili se steluju isto i kompresija e je ista usisnu granu nisam primetio a karb je ednogrli zenid 32
Khm-khm... :whistling: :whistling: Smijem li ja 'malo'... ?
Po meni ti to APSOLUTNO nema smisla. Prerada atmosferskog motora na turbo ne daje neki spomena vrijedni efekt. Osim, doslovce, eksplozije snage.
Konkretno, vidio sam slicne uradke i to na Fici, Yugu, Golfu, Kadettu i jos nekim autima. Svi ti auti su radeni 'za trke' i to je to. Ili za 402 street race ili za turiranje u garazi ili neki dir 'za svoj gust'.
Doticni Figuar je imao ugradeni turbo i to je bila katastrofa. Auto je imao dva rezima rada: UGASENO i NERVOZNO. Prakticno je bio neupotrebljiv na cesti. Istina je da je isao kao metak, ali srednjeg rezima rada nije imao. Ili trokira ili ti lomi leda od snage!!! Ne zelim niti zamisljati kako bi ga bilo voziti po gradu, tocnije guzvi, tako da fora 'oderat cu te na semaforu' apsolutno ne drzi vodu.
Problem lezi u tome sto je jako tesko nastelati taj motor da radi ugladeno. Jos veci problem sto takvi motori ne izdrze, doslovce, niti par tisuca kilometara. Ili zvizne brtva glave, ili pukne glava, ili prosviraju lezajevi ili sto već.
Nadalje, atmosferski i turbo motor imaju razlicite stupnjeve kompresije. Kod turbaka se taj stupanj 'vrti' oko 8-9 naprama 1 (nekad i nize) a kod atmosferskih 10-12 naprama 1 (bubam otprilike da se odmah 'ogradim'). Upravo je to razlog u kratkoj trajnosti tih prerada. Zbog detonativnog sagorijevanja i (pre)prevelike kompresije lezajevi radilice vrisnu u roku 'odmah'
Tvornicki motori sa i bez turbine se razlikuju u klipnjacama, glavi i tisucu drugih sitnica. Zato i jesu skuplji. Fora sa chiptuningom APSOLUTNO NE DRZI VODU jer da je moguce 'dici' snagu za 20, 30 ili 50 KS kako se inace deklariraju porasti snage BEZ utjecaja na trajnost, to bi ODMAH napravio i onaj siroti inzenjer koji je proveo tisuce radnih sati na raznorazna testiranja i proracune.
Da se vratim na temu... Ako zelis snagu uz uzitak voznje tada je jedino vrijedno, bar po meni, nabrijati atmosferski motor. Da ne duljim tu, pitajte pa cu obrazloziti ovu moju tezu. Na svojoj katrici sam jedno vrijeme imao dupli karburator, modificiranu glavu (prosirivani i polirani kanali) i otvoren ispuh sa protocnim locem. Auto je isao kao metak i vrtio se 'koliko drzis gas' ili dok se platine ne spale!!! Rezultat: VRLO KONKURETNO VOZILO :a0181: :a036: :a034: :too: pogotovo na zavojitoj cesti gdje lezanje Karomobila dolazi do punog izrazaja!!!
Ipak, tu sam glavu skinuo jer mi je bilo zao motora koji nije trosio niti kapi ulja i nisam ga htio 'zaklati' jer mi je auto bio full potreban i s njim sam radio jako puno kilometara. Pouzdanost mi je bila prva na listi prioriteta!
Za sad toliko, pa ako se ova tema 'rascvjeta'... Tu sam. :a055:
Рено 5 мк 1 има исту главу ко 4 гтл само је другачији усис и карб је 32 :uredu: а сад што се тиче буџења главе и осталог :a014: онда ћете кукати како троши 10-12 литара :dry:
Upravotako MirkoFive... Ali... Ipak... Gust je 'dijeliti' lekcije na cesti sa autom kojemu se ljudi smiju i podsmjehuju. :too:
Meni je jedini bed bio razvaliti motor koji je uistinu bio suza. Da imam dvije katrice (brdo love i uvijeta, naravno...) jednu bi napravio da bude malo 'ljuta'.
Informacije radi, nije trosila ispod 10 litara...
Ali ipak... Smisao Katrillacka i jeste ekonomicnost i pouzdanost. Iskreno... Pitam se bi li se odvazio krenuti na skup kod vas iz Rijeke sa nafriziranim autom. S druge strane, sa mojom katricom sam mogao i do Pekinga, ako treba. :a0181: :a0181: I to bez beda... :lazy:
Па то и ја кажем :uredu: обилазимо путарине да уштедимо неки динар а вамо хоће људи потрошњу 10-12 :a024:
Nekome auto treba svaki dan i nemože to sebi da priušti da mu auto toliko troši a nemora...Ali ako je samo za gušt :a0301: :a0301:
Vidim Marty da me svako malo 'lijepo poklopis sa komentarom' :s35: :too: :too: :s35: Hvala na lijepim zeljama... :a049:
Kazes... Ako je za gust... :a0301: :a0301: O daaaa..
Kazem ti, obozavam kad sa nekom starom pilom 'operes' nekog papana na cesti. Jos ako guzu krasi kakav natpis u stilu 'Kiss my ass' ili 'Dzaba vam novci, moji sinovci...' :vidiga: :vidiga: :vidiga:
Ali ako se docepam ove katre to ce ipak biti klasa 'Mazenje&Pazenje... Pozelio sam se tog ljuljuskavog autica :a0103:
Paa-paa.. :a055:
milosbeli
16.05.2008, 19:42
jedan od najvecih problema je po meni radilica, koja ne moze da izdrzi toliku snagu i puca na velikoj pesnici (sredina radilice). jednostavno ubaciti turbo u takav motor je po meni suludo. ubaciti nesto kao super charger, samo u mnogo blazem obliku, da. ne treba da se vrti na 50, 80 ili koliko god hiljada obrtaja, dovoljno je da se vrti i na 25 ooo oseticete razliku a nece biti mnogo pogubno po motor.
Ma samo dobro brusenje (spustanje) glave, prosirivanje usisa i ispuha, kao i njihovo poliranje, dupli karbic i NARAVNO hand made auspuh, po mogucnosti 4-2-1 sa protocnim loncem i to je to... :a049: :a049: :a080: :a080:
Trebalo bi i promijeniti bregastu i staviti tzv 'spic-bregastu', koja btw nema nikakve veze sa 'spicem' jer su totalno tupe, ali ne znam ima li ih dostupne za katrice. :a014: :a014:
Samo atmosfera... Nikakvo prednabijanje. Bez trzavih 'turbo-rupa' i nervoznog skakanja u turazu. Kod atmosferskog motora je puno bolje doziranje snage prilikom proklizavanja ili prolaska zavoja sa kontroliranim driftom...
Aliii... Kao sto sam rekao, ja sam svoju glavu (koja nije bila full nafrizirana) skinuo nakon mjesec-dva jer mi je uistinu bilo zao razvaliti motor koji nije imao zuba na stublinama cilindra, a trosio je niti pola sipke ulja od servisa do servisa.
Sto se tice osjecaja za volanom, mogu samo reci da je full dobro 'grizla' u brdo, a najveca prednost je kad znas cestu 'napamet' i kad punim gasom doletis pred zavoj, kocis, bodes nizu, prebacis teziste i ciljas putanju... Sa vanjskog na unutrasnji rub, GAAAAAASS :a080: :a080: :a080: Pocinjes klizati, drzis gas do pred crtu ili do pred rubnjak, pustas gas i opet GAAASSS :a080: :a080: :a080: iz zavoja... Motor vristi, gume cvile, OVJES KATRE DOLAZI DO PUNOG IZRAZAJA... Samo sto kvake ne struzu po cesti... :a070: :a070: A iza tebe papan u Golfu TDI-u ili kakvom BMW-u. Jos ako ne zna voziti, odnosno dolijece pred zavoj sa milion pa sa svom silom elektronike koci usred zavoja, a auto se sav izvrce i gubi putanju... Eeeee... Dzaba vam novci moji sinovci, dzaba vam bilo dobre volje... :a084: :a084: :a084:
Najveca je fora kad ga 'skines' pred zavojom dok koci... On koci i bode nizu, a ti JOS UVIJEK DRZIS GAS, uletis ispred njega u zavoj ostro i znas da ce ti guza malo pobjeci kad pustis gas... Pa lagano kontra, ne trzati naglo volanom da ju ne zaljuljas i GAAASSS!!! :vidiga: :vidiga: :vidiga: Pa nek' se cudi sto, kako i zasto... :a034:
Atmosfera rilles!!!! :a025: :a025: :a0181: :a0181:
slavce05
18.05.2008, 01:41
BRAVO :a025:
slavce05
18.05.2008, 22:03
ej a onaj r4 sa 220ks kako da ima isti gtl motor
frik svaka cast, pravi si frik covece :s35: :s35: :s35:
Da... Ja sam olfa Frik, a kaze mi to tip koji ima nick Djenka!!! :vidiga: :vidiga: :vidiga: Sala, da se razumijemo... :laugh: :a010:
Jel to onaj isti Djenka elektricar/mehanicar iz krematorija u Maratonci trce pocasni krug?!?!
Uglavnom... Hvala, hvala... Na usluzi raji, pokoran i mio... :smile: :smile: :smile:
E sad ste me skroz zapalili sa tim turbo punjačem.OVAKO motor od Renaulta 18 paše u 4 gtl znam di ima R-18 TURBO :a010: pa ću ja to probat uglavit u mog cabrioleta :a058:
E sad ste me skroz zapalili sa tim turbo punjačem.OVAKO motor od Renaulta 18 paše u 4 gtl znam di ima R-18 TURBO :a010: pa ću ja to probat uglavit u mog cabrioleta :a058:
mislim da ti pase samo 1,4 motor.(ispravite me ako grijesim)tj OHV motor na getribu od cetvorke jedino ako ima isto ko i cetvorka raspored(da je motor postavljen vertikalno s getribom)
Kad sam u wv bubu uspio uglaviti motor V8 onda ću i ovo moći,samo ako taj R-18 turbo nije prodan moram provjeriti?? :whistling:
Kad je bal nek je maskenbal... Ako vam se da predlazem vam, i toplo preporucam da pogledate malo i Volvo motore posto su oni i Renault petljali oko zajednickih motora. A i serija Volva 440 (onog malog, bez 'guzice' tj bunkera) je imala turbo verziju!!!
:a0266: V8 u Bubi... Pa i ja imam bubu... :a025: :oki: :too:
(ali ovo nije sajt za to...)
Whitesnake
27.06.2008, 19:39
Vec smo pricali o volvou i motorima u njima, u 440 je isao 1,7benz u 480 isti taj al turbo to su reno motori takodje su u seriju 3 isli uglavnom reno motori osim onog 2,0 ali je sa serijom 3 problem menjac koji se kod volvoa nalazi ispod zadnjeg sedista zbog raspodele mase... Znaci preostaje jedino taj 1,7 turbo (ako ste zapeli za turbo) ili onaj obican 1,7 posto znam da serija 4 ima pogon napred...
Znaci preostaje jedino taj 1,7 turbo (ako ste zapeli za turbo) ili onaj obican 1,7 posto znam da serija 4 ima pogon napred...
Samo da kazem da sam danas bio kod kolege koji je upravo slagao i stelao auto za natjecanje u Prv.Hrvatske u autoslalomu...
Istina da se radi o Tugu (od kojeg nije ostalo nista, ALI N*I*S*T*A serijski...DOSLOVCE!!!), ali je motor ono sto mene fascinira. Lancia 1,6 (radi klase), dvije bregaste, dva udvojena Webera i spera!!! Auto ima ??? konja (skoro pa 100 KS/litri obujma) i ponavljam jos jednom:
ATMOSFERA RULES!!!
Feeling za voznju, brutalnost snage i okretnog momenta... ZVUUUUKKKK!!! :new: :new: :a0181: :a0181:
Svatko ima pravo na svoje, ali ja kazem svoje. Kako je tema 'turbo punjac' necu vise tupiti svoje... Cak stovise, volio bi pomoci bilo savjetom bilo diskusijom.
...ali atmosfera... :c062: