PDA

Puna verzija : Koji akumulator

Italijan
23.12.2007, 22:29
Imate,i od koliko ampera...
Koji predlazete da se kupi, i da je najjeftiniji i najbolji u odnosu kwalitet/cena
Koji ne preporucujete i sa kojim ste imali losa iskustwa

meni je crko,pa trebam da uzmem now....Inace elektricar mi je rekao da ne uzimam black horse ( na kom ima oznaka +30% ) jer se ocajno pokazao....

andris
24.12.2007, 09:59
Moj black horse (45 ampera) odlicno radio 5 godina.Sad sam zamenio, isto sam kupio Black horse 45 Ah, pa vide cemo koliko ce trajati.

Pozdrav

Sloba87
24.12.2007, 10:50
Jbm li ga,ja u mom rendzi imam neki narandzasti akumulator,ne pise marka na njemu i manji za 1/3 u odnosu na black horse,izgleda je sa njim uvezen jos davnih dana iz slovenije,al radi ko mina...

Gavrilo
24.12.2007, 12:50
moj ima vartu,star je preko godinu i po,i za sada je odlican.letos sam sat vremena ako ne i vise verglao non-stop,gnjavio ga,al nije se umorio bio.a cena nepoznata... :a025:

cybertel
24.12.2007, 15:10
Uzmi VESNA-u....ako ne,onda BLACK HORSE-a :a025:

Whitesnake
24.12.2007, 18:30
Elektricar koji drzi ISKRIN servis na Crvenom Krstu mi rece da Black Horse vise ne valjaju nicemu (da su nekada bili dobri), da uzmem plavu (isklucivo plavu) Vartu ili Topla (video sam Topla standardne tj nase velicine sa citavih 85Ah, deluje mi zanimljivo ali mislim da je preko 5000)
Ja trenutno Black Hose prilicno mator (5god) i ume sad posto paljenje nije bas vrhunski nastelovano da se muci malo ali izdrzi :smile:

Driver
24.12.2007, 18:59
Ja imam Black Horse 45Ah 400A star skoro 5 god, ali je poceo da zeza, uzecu uskoro Bosch ili Vartu.

nemawa
25.12.2007, 00:04
BOSCH Silver. Nemora da se doliva gorivo..... Traje, ali moze da se izvergla ako ti neradi dve svecice. :-) Ali kad zamenis svecice i napunis kumulator. Pri punjenju se NEMOGU skinuti cepovi posto ih nema, pali ko da si prikljucio na Djerdao :-)

Italijan
25.12.2007, 04:00
Elektricar koji drzi ISKRIN servis na Crvenom Krstu mi rece da Black Horse vise ne valjaju nicemu (da su nekada bili dobri), da uzmem plavu (isklucivo plavu) Vartu ili Topla (video sam Topla standardne tj nase velicine sa citavih 85Ah, deluje mi zanimljivo ali mislim da je preko 5000)
Ja trenutno Black Hose prilicno mator (5god) i ume sad posto paljenje nije bas vrhunski nastelovano da se muci malo ali izdrzi :smile:

i meni jedan elektricar rece da sad black horse nicemu ne valja....a da su poseban krsh oni na kojima pise 30% plus....
napravio sam finu kombinaciju...nije me nista kostalo....hehehe .... caletu sam zaplenio sa kadeta bosch silver.....a njemu dao neki iz golfa keca dizela koji su debili u firmi hteli da bace jer je kolega ostao bez goriva i verglao ko blesav....ja ga sad samo napunio i radi ko zmice.....hehehe zato cu za taj kesh da uzmem 2 gume...i da sredim paljenje i karb :D :siroma: :siroma: :s35:

serz
12.02.2008, 19:18
Čuo sam savete da nije loše, naročito zimi, staviti akumulator koji je 5-10 ampera jači od fabrički propisanih 45. Navodno lakše zavergla.Zna li neko iz prakse da li je to dobro/bezbedno i ima li rezona da lakše pali sa jačim akumulatorom? :a014:

Whitesnake
12.02.2008, 19:21
Potpuno je bezbedno, samo ces moci duze da verglas... On pri paljenju povuce oko 120A struje iz njega, napon ti je isti na svakom tako da samo dobojas jos par verglanja :smile:

milosbeli
12.02.2008, 20:50
sto jaci akumulator to duze moze da se vergla i prilikom verglanja manji je pad napona na akumulatoru tako da anlaser brze vrti nego na manjem. ljudi cesto prave gresku kada misle da ako stave dosta jaci akumulator, da ce nesto da crkne u autu jer taj auto ima mnogo vise Ah nego sto je fabricki predvidjeno. bitno je samo koliko je V (volti) akumulator. i na kraju sto veci akumulator to ce biti veca struja punjenja akumulatora, tako da ne mozete staviti nesto mnogo jak akumulator na auto jer ce vam crkavati regler ili alternator (za r4 do 80-ak Ah). ako stavite 55-65Ah necete sigurno pogresiti.

Orlando
12.02.2008, 23:35
Uglaviš neki kumulator od preko 80 Ah i ima do NS-a da stigneš samo na struju. Ko kaže da rendža ne može da ide na hibridni pogon.

Mocni Rendzer
13.02.2008, 11:32
Fabrički predviđeni kapacitet akumulatora od 45 Ah je izuzetno dobro usaglašen kako sa potrebama startera (anlasera) za datu kubikažu motora (bilo TL-a ili GTL-a), tako i sa strujom punjenja alternatora ugrađenog na R4. Ugradnjom akumulatora većeg kapaciteta raste i struja njegovog punjenja što bi značilo da se mora zameniti i alternator jačim ili se mora povećati vreme punjenja akumulatora manjom strujom. Kako sve ovo zavisi od načina korišćenja vozila (duže relacije sa retkim startovanjem motora ili kratke relacije sa čestim verglanjem) to se sve može odraziti na životni vek akumulatora. Ako na primer, stavite u Vaš R4 akumulator od 66 Ah i vozite ga na kratkim relacijama uz često verglanje on neće stizati da se dovoljno dopuni između dva verglanja pa će mu se radni vek značajno skratiti. Ako isti taj akumulator koristite u režimu dugih relacija bez česte upotrebe anlasera akumulator će se puniti dovoljno dugo malom strujom što mu izuzetno odgovara pa će mu se radni vek produžiti.
Imajte na umu da je fabrika sve ovo izračunala i kao optimalno rešenje predložila akumulator od 45 Ah i alternator sa maksimalnom strujom punjenja od 33 A.
Možda će nekome biti od koristi i podatak da je za potpuni oporavak akumulatora posle samo jednog verglanja potrebno da motor radi na leru 20 - 30 minuta ili da vozilo pređe oko 15 km.
Jesam udavio ali se nadam da će biti korisno. :c062:

serz
13.02.2008, 12:52
Meni je korisno. Hvala :a055:

drMarty
13.02.2008, 17:45
Ja sam znao to ali nisam znao da ce brze da se isprazni zato sto je veci nego deklarisan :a080: Inace kod mene je od nedavno 55-ica :osmeh:

Driver
13.02.2008, 19:15
Kod mene je fabricki bio 34Ah, i posle toga uvek 55Ah, nema nikakvih problema, sve radi super.

milosbeli
13.02.2008, 19:17
evo ovako:
struja punjenja akumulatora zavisi od napona punjenja, od ispraznjenosti i kapaciteta akumulatora. ako meni, koji imam 45 Ah akumulator i kad upalim duga svetla, koja inace vuku 20A, do sada nije crkao ni regler na alternator, kako ce onda nekom ko je stavio 65 Ah da crkne nesto od ova dva ili da akumulator ne moze da se napuni. ako meni puni akumulator i rade duga svetla, a alternator ima struje za sve to, zasto onda ne bi imao i za 65 Ah akumulator.

Mocni Rendzer
14.02.2008, 09:39
Ni regler ni alternator neće da "crknu" zbog toga što si ti stavio akumulator većeg kapaciteta. Alternator ima svoju maksimalnu struju (stariji modeli 33 A, a kod novijih 50 A) koju može da podeli potrošačima za njihov rad i akumulatoru za njegovo dopunjavanje. Naravno da će dopunjavanje biti brže ako su potrošači isključeni. Napon jeste bitan parametar akumulatora , ali ovde ne igra ulogu jer ako je sve ispravno on mora biti približno konstantan i iznosi 2,2V po ćeliji kojih ima 6, što u idealnom slučaju daje 13,2V na klemama. I napon alternatora je reglerom ograničen na 14,5V jer bi punjenje preko te vrednosti izazvalo oštećenje akumulatora, nekontrolisano ključanje elektrolita i na kraju eksploziju. Isto tako, pražnjenje akumulatora ispod vrednosti napona od 10V može da ga ošteti samo su posledice manje dramatične.
Za razliku od napona, struja punjenja nije konstantna. Naj veća je na samom početku tj. odmah po startovanju motora i kako olovne ploče na sebe vezuju više jona koji su prenosnici struje u elektrolitu (slikovito rečeno), tako se struja punjenja smanjuje. Isto tako se vremenom smanjuje i sposobnost olovnih ploča da na sebe prime istu količinu nosilaca naelektrisanja (jona), Što za posledicu ima "starenje" akumulatora i njegovo propadanje. Što je struja punjenja manja to se ti joni pravilnije "pakuju" na olovne ploče akumulatora pa akumulator duže traje. Zbog istog je važno da se akumulator puni do kraja, jer svaki prekid punjenja pre završetka procesa za posledicu ima smanjenje veka akumulatora.
Poenta cele priče je da će veći akumulator u određenim uslovima eksploatacije trajati duže, ali je u praksi taj vek obično kraći od onog koji bi doživeo fabrički propisan akumulator. Naravno, na sve to utiče i čitav niz drugih faktora - da li je vozilo garažirano, klimatski uslovi, kvalitet izrade samog akumulatora itd.
Inače, optimalna struja punjenja za akumulatore se određuje na osnovu njihovog kapaciteta i iznosi:

do 50Ah --- C/10 A
od 50Ah do 100Ah --- C/10+1 A
preko 100Ah --- C/10+2 A

Gde je C kapacitet akumulatora u Ah.
Npr. za akumulator od 65Ah optimalna struja punjenja je 65/10+1=7,5A
Ovom bi strujom trebalo puniti dati akumulator u idealnom slučaju 10 sati. Kako ništa nije idealno to se onda punjenje ne prekida dok Boometar ne pokaže da je elektrolit postigao gustinu koja mu je propisana. E to je podatak koji sam zaboravio ali ako nekoga interesuje mogu da ga nađem.

E sad sam preterao... :s25: :fijufiju:

serz
14.02.2008, 16:02
Ni regler ni alternator neće da "crknu" zbog toga što si ti stavio akumulator većeg kapaciteta. Alternator ima svoju maksimalnu struju (stariji modeli 33 A, a kod novijih 50 A) koju može da podeli potrošačima za njihov rad i akumulatoru za njegovo dopunjavanje. Naravno da će dopunjavanje biti brže ako su potrošači isključeni. Napon jeste bitan parametar akumulatora , ali ovde ne igra ulogu jer ako je sve ispravno on mora biti približno konstantan i iznosi 2,2V po ćeliji kojih ima 6, što u idealnom slučaju daje 13,2V na klemama. I napon alternatora je reglerom ograničen na 14,5V jer bi punjenje preko te vrednosti izazvalo oštećenje akumulatora, nekontrolisano ključanje elektrolita i na kraju eksploziju. Isto tako, pražnjenje akumulatora ispod vrednosti napona od 10V može da ga ošteti samo su posledice manje dramatične.
Za razliku od napona, struja punjenja nije konstantna. Naj veća je na samom početku tj. odmah po startovanju motora i kako olovne ploče na sebe vezuju više jona koji su prenosnici struje u elektrolitu (slikovito rečeno), tako se struja punjenja smanjuje. Isto tako se vremenom smanjuje i sposobnost olovnih ploča da na sebe prime istu količinu nosilaca naelektrisanja (jona), Što za posledicu ima "starenje" akumulatora i njegovo propadanje. Što je struja punjenja manja to se ti joni pravilnije "pakuju" na olovne ploče akumulatora pa akumulator duže traje. Zbog istog je važno da se akumulator puni do kraja, jer svaki prekid punjenja pre završetka procesa za posledicu ima smanjenje veka akumulatora.
Poenta cele priče je da će veći akumulator u određenim uslovima eksploatacije trajati duže, ali je u praksi taj vek obično kraći od onog koji bi doživeo fabrički propisan akumulator. Naravno, na sve to utiče i čitav niz drugih faktora - da li je vozilo garažirano, klimatski uslovi, kvalitet izrade samog akumulatora itd.
Inače, optimalna struja punjenja za akumulatore se određuje na osnovu njihovog kapaciteta i iznosi:

do 50Ah --- C/10 A
od 50Ah do 100Ah --- C/10+1 A
preko 100Ah --- C/10+2 A

Gde je C kapacitet akumulatora u Ah.
Npr. za akumulator od 65Ah optimalna struja punjenja je 65/10+1=7,5A
Ovom bi strujom trebalo puniti dati akumulator u idealnom slučaju 10 sati. Kako ništa nije idealno to se onda punjenje ne prekida dok Boometar ne pokaže da je elektrolit postigao gustinu koja mu je propisana. E to je podatak koji sam zaboravio ali ako nekoga interesuje mogu da ga nađem.

E sad sam preterao... :s25: :fijufiju:

Auuu, meštre :a0181:. Daješ li privatne časove? :a050:. Malo se šalim, ali meni je veoma drago kad neko lepo/stručno objasni, a ne da se učimo od proiučenih kovača čija je deviza "ma nema da brineš". :mahanje:

Mića
14.02.2008, 19:50
Diploma . . .
Bravo Mocni! :a025:

serz
18.02.2008, 21:01
Dešavalo mi se sa starim, a isto je i sa novim akumulatorom koji sam nedavno stavio da se na plusu (spoju sa klemom) stvara neki beli (blago zelenkasti) praškasti sloj. Zna li neko zašto se to dešava i šta je?

forester77
18.02.2008, 21:21
Dešavalo mi se sa starim, a isto je i sa novim akumulatorom koji sam nedavno stavio da se na plusu (spoju sa klemom) stvara neki beli (blago zelenkasti) praškasti sloj. Zna li neko zašto se to dešava i šta je?
verovatno oksidacija od akumulatorske kiseline. povremeno ciscenje i sve ce biti ok

rele
18.02.2008, 21:44
skines klemu,sve lepo ocistis,vratis klemu i premazes obe kleme sa mascu,ako jos uvek imas najlon na akumulatoru obavezno ga skini i valja da je akumulator uvek cist :mahanje:

milosbeli
19.02.2008, 12:13
jedan od prvih pokazivaca da je akumulator poceo da slabi je taj prah. odnosno olovni sulfid, Pb3SO4 cini mi se.

serz
20.02.2008, 00:01
jedan od prvih pokazivaca da je akumulator poceo da slabi je taj prah. odnosno olovni sulfid, Pb3SO4 cini mi se.

Hvala na sugestiji, ali zašto bi to bio slučaj? Napominjem da je akumulator nov.

milosbeli
20.02.2008, 11:35
proveri struju punjenja akumulatora, mozda ne valja regler ili alternator.

serz
20.02.2008, 12:20
Gledao majstor (merio uređajem) i kaže da je dobro. :a014:

milosbeli
20.02.2008, 18:26
ne znam. onda uradi ono ste je rele rekao.

Orlando
02.04.2008, 17:14

Hvala na sugestiji, ali zašto bi to bio slučaj? Napominjem da je akumulator nov.

Proveri instrumentom da negde ne vuče struju, tj da ne prazni akumulator dok je auto ugašen. Jer ako ga prazni a ti voziš kratke relacije, onda se lako može desiti da iako je akumulator nov da ne možeš da upališ auto, iako si predhodno vozio auto. Ako imaš sat u kolima onda mora malo da vuče ali to je nekih 0.01 -0.02A maksimalno. Znači smešno. Sve preko toga, a da nemaš alarm ili neku besnu elektroniku znači da negde vuče struju što treba rešiti.

Rade Bogdanovic
27.01.2010, 01:08
Moj prijatelj, inace profesionalni auto-elektricar i poznavalac svega sto se naziva akumulator mi je pre 2 godine preporucio Energizer akumulator. Posto o tome nisam gotovo nista znao, bukvalno mi je 'naredio' da kupim iskljucivo Energizer i da nista ne pitam.
Ok, rekoh, kupih za mog mezimca 12 V 63 Ah Premium (sve po naredbi) :). I tako prodjose 2 godine...

Pre par dana, kada je udario ovaj mraz, a posto je akumulator skoro 2 godine star, iako nemam nikakvih problema, odem do servisa da proverim u kakvom je stanju moj Energizer. Idem na put, ukinuli nam vize, pa i ja da probam 'stranjski vazduh'...

Zateknem svog prijatelja do grla zatrpanog u ispraznjenim akumulatorima i jedva ga izmolim da mi pregleda akumulator...

I znate sta se dogodilo?! Uredjaji pokazuju da je akumulator u stanju 100 % 'zdravlja' !!! kao da sam ga juce kupio...

a moj drugar se smeje i kaze:
- Da ljudi znaju sta je Energizer, ja bih verovatno ostao bez posla.

Posle mi je ispricao da je nekada dok je ziveo u Americi imao fantasticna iskustva sa Energizerom i da, od kada je Energizer stigao i kod nas, za 2 godine nije postojala niti jedna objektivna reklamacija na tim akumulatorima.

Ni jedna!!!

Ziveo Energizer :D

Pozdrav svima

Sonne
27.01.2010, 04:29
Ziv ti bio ali ni jedna reklamacija nije uvazena ni na ostalim akumulatorima koji u sebi imaju gel umesto kiseline. Varta Silver ili Bosch Silver sve ostalo su sitnice (ne racunam Magneti Marelli koji kod nas nema da se kupi)

Ragnotti
27.01.2010, 07:30
Ja nisam vidjao ni taj Enerrgizer kod nas ???
Ma nekad su se pravili extra akumulatori,u mom R4 12 godina je radio bez greske Vesna akumulator :new:.Sa njim je izasao sa fabricke trake i jos je davao znakove zivota,ali zimski mrazevi su ga ipak dotukli.

Gavrilo
27.01.2010, 08:41
Varta mi je na autu bila malo vise od 4 godine.. :a025:

frik-ri
27.01.2010, 09:59
Eeeee... Bilo nekada, sad se samo spominjalo... Sjecate li se, vi stariji, onih crnih ruznih akumulatora?? One koje si kupio suhe, pa si morao kupiti posebno kiselinu, pa si ga morao kuci natociti kiselinom do ''prve oznake'' - do ruba celija. Pa pustiti par sati pa nadopuniti do 1-2 cm iznad celija... Pa ga puniti skoro pa 24 sata...Pa ga ostaviti da se ''ohladi'' 12 sati pa ga opet staviti puniti, ali ovaj puta ''kratko'', :osmeh: ''samo'' preko noci... :osmeh:
Znaci, kupis novi kukumulator u ponedjeljak - mozes ga ''instalirati'' tek u cetvrtak... :laugh: :a050: Karikirano receno, ali skoro pa tocno... A danas, danas je sve drugacije (Davorin Bogovic --> Crno bijeli svijet)... Samo sto ne ide ''next-->I agree-->next--->next--->finish''.
Ta crna cuda su trajala i trajala. Sedam osam godina je bio period da si kontao: ''Jos je nov!!!'' Nerijetko je trajao kao i sam auto. A prije se auti nisu mijenjali kao danas. I sto je najtuznije... Mogli su se popravljati. Znaci, kvikne celija - odneses ga akumulatordžiji, on ga otvori, zamijeni celiju i opet ga zatvori. nakon procedure punjenja (opisano na pocetku :a050: ) mogao si ga staviti nazad u auto. Ako su bili klinicki mrtvi uslijed preispraznjenja- opet ga rastavi, ocisti onaj sloj sa ploca i eto ga opet nakon procedure punjenja u autu.
Danas... Ako ti izdrzi 3... 4 godine smatraj se sretnim covjekom. Kod novijih autiju crkavaju vec u garantnom roku, koji, pogadate, NE POKRIVA AKUMULATOR. :s25: :s12: I tako ti imas novi auto od brdo para i skvikne, odjednom i iz cista mira. I to je danas normalno. :fijufiju: :a026: Opceprihvaceno. :dry: Bljak!! Olfa, ''nije krep'o auto - nego SAMO akumulator!!'' Bljak!!! I opet Bljak!!! :c070:
I to se moze desiti i sa akumulatorom koji kosta 300Kn (41-42 Euro) i sa mrcinom koja kosta 700Kn (82-83 Eura). Naravno, ne zelim nikoga plasiti, ali... To je tako.
Ja sam osobno kupio za Pucka neki Dynamic za smijesnih 270Kn (37-38 Evropskih para). Nekako mi je bilo glupo davati preko 500 Kn za Bosch a imam jos sitnica sredivati na Pucku. Bitno je da ima dve godine garancije - pa i ako skvikne mijenjam ga i nije frka.
Bitno je samo da stari akumulator propisno zbrinete - da ga ne bacite u sumu ili u kontejner za ''obicno'' smece, nego da ga odnesete na reciklazno dvoriste. :smile:

Ragnotti
27.01.2010, 10:14
Jeste :a050: secem se tih crnih ruznih akumulatora.
Black Horse,domaci zna da posluzi 4-5 godinica.Ja sam ga imao u Cliu 3 godine,dok je auto bio kod mene,a vec je bio godinu dana kod predhodno vlasnika.Prodao sam auto,akumulator je bio kao nov,nikad mi nije pravio problem.
Sada sam uzeo ovaj novi sa calcium+ formulom.Sve je Ok,vec 2 god.

Sonne
27.01.2010, 10:40
Ma nekad su se pravili extra akumulatori,u mom R4 12 godina je radio bez greske Vesna akumulator :new:.Sa njim je izasao sa fabricke trake i jos je davao znakove zivota,ali zimski mrazevi su ga ipak dotukli.

vesna akumulatori se prave i dan danas a u srbiji postoji zastupnik za iste.
Ja sam kupio vartu prosle zime ali sam je sredio jer mi auto nije dobro punio sto i sada ne radi ali eto borimo se ja i moja vartica :a0301: da izgura josh koji mesec pa ce u penziju a na njeno mesto ce opet varta ili bosch (silver) i to u paru sa novim alternatorom od 70 ampera. :a055:

Ragnotti
27.01.2010, 11:14
Nije to vise ona Vesna :a048:

Whitesnake
27.01.2010, 11:56
Stari i novi BlackHorse nemaju apsolutno nikakve veze, ruzni sivi stari je trajao ihaaa, posle serije crnih sa sivim poklopcem za celije je sve otislo u ... Nije to to i kraj! Preporuka, nemojte vise BlackHorse.
Energizer je u TTDu 5000din za nas auto, sa gelom :naughty: direktno ga uvoze :naughty:

Ragnotti
27.01.2010, 12:15
Postoje na trzistu i neke kopije Blask Norse akumulatora,sa drugacijom nalepnicom,vidjao sam ih.
Ja nisam imao problema sa ovim originalima :lazy:

frik-ri
27.01.2010, 12:35
Ako je :a0266: neka mi ne zamjere, ali... Postoje i akumulatori MUNjA. Jedan moj profesor tehnicke kulture iz osnovne skole, poznat po ''klepanjima'' poslovica i dosjetki rekao je da Munja znaci:
Mnogostruko Upotrebljiv Nevjerojatno Jak Akumulator. :osmeh:

Ja kad vidim Munju, uvijek se nasmijem od srca. :a050: Inace... da ne bude bas :a0266: preporuka je koristiti novije tzv. ''suhe'' akumulatore, odnosno sa gel-elektrolitom jer ne cure cak i ako se razbiju. A to je dosta bitno pri saobracajki da ti kiselina koja istekne iz akumulatora ne ''pojede'' jos nesto i napravi vecu stetu.
Iako... Mala ti je utjeha kad skrsis pola auta da ti je kiselina nije nagrizla komad laka ili neke plastike. :a014: :dry:

Sonne
27.01.2010, 12:57
Koliko sam ja upoznat vise se i ne prave sa kiselinom svi su sa gelom :a048:

Argonaut1
27.01.2010, 14:39
Znam par slucajeva da je BlackHorse trajao samo malo duze od garancije.

Djordje
27.01.2010, 15:49
Da vas pitam nesto: Kako odrzavati akumulator koji se ne koristi. Posto sam auto cukno imam sad u garazi dva akumulatora, jedan iz vagena a drugi staru veliku mrcinu iz fiata, koja vec trista godina sluzi. Imam ono cudo za punjenje akumulatora.
Jel im dovoljno da ih jednom mjesecno prikopcam da budu na aparatu za punenje 24 sata ili bih to trebao cesce raditi ?

frik-ri
27.01.2010, 15:55
Nikako ih stalno nadopunjavati!!! Trebaju ''raditi'' odnosno moraju imati cikluse punjenja i praznjenja. Ali ako ih samo skines i drzis na nekom mjestu mogu dosta dugo stajati bez da im ista bude.
Konkretno... Skinut mi je akumulator od Bube i unatoc tome sto stoji i po mjesec dana u garazi kad ga stavim u Bubu vergla bez problema. Meni je prednost sto frend ima barku pa ih on onda koristi za sve i svasta.
Ako bas dugo dugo stoji, bolje ga je pustiti da se isprazni ( a to nece ni nakon par mjeseci stajanja - zavisno koji akumulator i u kojem je stanju) i onda ga prije upotrebe prekontrolirati (razina elektrolita - ako ima cepove) i napuniti.

Djordje
27.01.2010, 16:03
Nemam ga na sta sad prazniti...auto nemam. Nego jel mu onda bolje da ga ostavim da stoji u garazi pa da ga do buduce upotrebe ne punim nikako, ili da ga povremeno ispraznim necim(prikopcavanjem radija na nejga ili slicno) pa dopuni? Sta ciniti?

renault1979
27.01.2010, 16:04
Koliko sam ja upoznat vise se i ne prave sa kiselinom svi su sa gelom :a048:

ah ti novi auti,meni se takav smrzao na -1'C :a122: :d018: a i garancija mu je bila samo godinu dana

PetarG
27.01.2010, 16:48
Ziv ti bio ali ni jedna reklamacija nije uvazena ni na ostalim akumulatorima koji u sebi imaju gel umesto kiseline. Varta Silver ili Bosch Silver sve ostalo su sitnice (ne racunam Magneti Marelli koji kod nas nema da se kupi)

Varta Silver i Bosch Silver je u stvari isti identican proizvod, samo su nalepnice druge. Bosch nema svoju fabriku.

Vlasnik Energizera i Varte je americka firma Johnson Controls Inc - inace najveci proizvodjac akumulatora na svetu. Kao takav proizvodi i za Robert Bosch A.G..
A sto se tice kvaliteta...
I Varta i Bosch imaju 2 godine garancije.
Energizer ima 3.
Ako je suditi po tome...

frik-ri
27.01.2010, 17:40
Nemam ga na sta sad prazniti... ... Sta ciniti?

Ako imas koji Rom sa Alkatel u blizina... More i tako... :osmeh: Sorry na :a0266: Morao sam...

To: Dejo... Sta ti se zbilja smrz'o gel akumulator??!? ??? :a0103: Nakon potopa ili...? ??? Je bio prazan? Jer ako je prazan, zna smrznuti. Ali na vrlo niskoj temperaturi, reda -15 Celzija pa jos malo hladnije... Prvi put cujem da se smrz'o gel akumulator... ??? :a0103: :a070:

Djodje: Ostavi ga... Nece mu nista biti. I ako te koji susjed pita akumulator - posudi mu ga! Nemoj sad biti cicija i kivan na cijeli svijet zbog one koja ti ne da auto! Na kraju krajeva - neka ga onaj tvoj ''mehanik'' koristi tu i tamo. To bi bilo najbolje.

Djordje
27.01.2010, 17:44
aqhahhah on se puni jedino i najbolje ovaj alkatel, imo sam sve telefone prije njega :a050: :a050:

pa jel da ga punim i praznim il da ga samo ostavim ? :a014:

renault1979
27.01.2010, 17:58
Nemam ga na sta sad prazniti... ... Sta ciniti?

Ako imas koji Rom sa Alkatel u blizina... More i tako... :osmeh: Sorry na :a0266: Morao sam...

To: Dejo... Sta ti se zbilja smrz'o gel akumulator??!? ??? :a0103: Nakon potopa ili...? ??? Je bio prazan? Jer ako je prazan, zna smrznuti. Ali na vrlo niskoj temperaturi, reda -15 Celzija pa jos malo hladnije... Prvi put cujem da se smrz'o gel akumulator... ??? :a0103: :a070:

ma nikakav potop,taj mi je bio u Astri pa kad smo otišli malo do BiH tamo pao snijeg i bilo -1 a meni auto neće upaliti,odnio akumulator u kuću pa nakod 3-4 sata kad se ugrijao davao je struju kao nov a sutradan kad je opet bio hladan nije imao baš snage da zavergla al nakon grijanja opet on ko nov al sada imam dobar stari sa olovom i kiselinom i već 4god nema frke s njime :smile:

Sloba R18TLS
27.01.2010, 21:39
Znam par slucajeva da je BlackHorse trajao samo malo duze od garancije.

Imam BlackHorse vec 7 godina(mislim da je 55ica, nisam siguran) znaci sljaka nevidjeno, da kucnem u drvo da ga ne ureknem...
Paljenje mi nije bas najnastelovanije pa verglam zimi, u proseku iz 3. upali, al ima i dana kada se ne pali duze vreme pa vergla i po 10 puta, ali BlackHorse :s35: :too: :too: :too:

serz
27.01.2010, 21:55
Da vas pitam nesto: Kako odrzavati akumulator koji se ne koristi. Posto sam auto cukno imam sad u garazi dva akumulatora, jedan iz vagena a drugi staru veliku mrcinu iz fiata, koja vec trista godina sluzi. Imam ono cudo za punjenje akumulatora.
Jel im dovoljno da ih jednom mjesecno prikopcam da budu na aparatu za punenje 24 sata ili bih to trebao cesce raditi ?

Nemam ga na sta sad prazniti...auto nemam. Nego jel mu onda bolje da ga ostavim da stoji u garazi pa da ga do buduce upotrebe ne punim nikako, ili da ga povremeno ispraznim necim(prikopcavanjem radija na nejga ili slicno) pa dopuni? Sta ciniti?

aqhahhah on se puni jedino i najbolje ovaj alkatel, imo sam sve telefone prije njega :a050: :a050:

pa jel da ga punim i praznim il da ga samo ostavim ? :a014:

Pa dobro, Đorđe, koji deo ne razumeš? Pusti ga da sroji. Ako ti ga neko traži ili imaš neku primenu (okretanje praseta, paljenje motorke na guranac, slušanje 7+1 radija sa po jednim zvučnikom u cilju stvaranja surround efekta) koristi ga do balčaka pa ga onda opet napuni. :s25: :d018: :maul: :a036: :s12:

Whitesnake
28.01.2010, 09:02
Neka ti stoji mesecima, nece ti stajati 10god, frik je na to i mislio i lepo ti objasnio...
Drugo, ja kazem da sa Serzom ako ti nesto nije jasno treba da se objasnis na pp, a ne da nastavljas offtopic ako ga je vec bilo. I tacka. Od sada brisem :maul:

Djordje
28.01.2010, 15:22
Znaci da ga stavim u garazu i ostavim tako bez punjenja i praznjenja. Gracijas sinjor. Primljeno k znanju.
Hvala :a055:

Whitesnake
28.01.2010, 15:53
Upravo! :a055:

Sloba R18TLS
30.12.2010, 21:57
Da ne bi otvarao novu temu, evo par informacija vezanih za akumulator...

Jedna od najcescih gresaka koju pravi veliki broj vozaca je da u zimskom periodu na velikim hladnocama ili posle snega upali svoj automobil i ostavi ga da radi tako jedno 5-10 minuta.
S' obzirom da je u zimskom periodu kapacitet akumulatora smanjen cak i do 40% desava se da cesto dolazi do otkazivanja akumulatora, odnosno njegovog praznjenja.
Podaci vezani za prosecan automobil govore da je maksimalna nazivna snaga alternatora negde oko 70-80A, ali to tek na nekih 4000 obrtaja, ako uzmemo u obzir to da je za startovanje automobila potrebno negde oko 7A, paljenje kratih svetala 8A, pumpa 6A, grejac zadnjeg stakla 4-5A, ventilator kabine ukljucen na maksimalnu brzinu 2A, prostim zbirom dolazimo do potrosnje koju ostvaruje automobil.
Za potpuno dopunjavanje akumulatora, potrebno je oko cetiri casa prosecne voznje automobilom u zimskim uslovima.
Zamislite onda situaciju gde ustajete svaki dan na posao palite kola, idete na posao koji je udaljen mozda manje od 3km i gde prolazite kroz gradsku guzvu, kolone, semafori, a obrtaji se tu najcesce krecu ispod 1000 obrtaja u minuti, u kakvom je stanju akumulator koji kroz sve to prolazi posle samo mesec dana.
Zbog toga i ne cudi sto u zimskim uslovima neko u garantnom roku promeni vise akumulatora.

frma
30.12.2010, 22:19
Da akumulatori dulje žive,idemo gas gas :naughty:
Severina - Gas gas (http://www.youtube.com/watch?v=9vNoEEv8JdU#)

Sloba R18TLS
31.12.2010, 13:51
Da akumulatori dulje žive,idemo gas gas :naughty:

:too: :too: :too: :a050:

Orlando
01.01.2011, 22:39
Dobar drugar mi radi u Bosch Automotiv i rče mi bukvalno sledeće " Nikad Bosch samo Varta", kada sam zatražio objašnjenje reče mi da je bio u fabrici gde se obe marke prave, na istoj traci a samo zbog imena Bosch košta u proseku 20% više od Varte, a potpuno ista tehnologija.

renovr
02.01.2011, 00:15
Ja u mom imam Bosh od 43Ah i radi kao zmaj vec 3 godine.

Neb_Mes_Ur_Mau
02.01.2011, 00:58
TopLa 62 ampera, vrh, dimenzija kao da je od 45 Ah, samo je nešto viši...