Puna verzija : Menjač
Imam jedan problem(između ostalih) i sa menjačem.
Kad je hladan,menjač ide kao podmazan.jesam li ga malo prošalto teže ulazi u drugu brzinu. :d018:
To me zeza već dugo i strašno ide na živce.
Šta da radim?
Koliko si presao kolima? Je si li ikako menjao ulje u menjacu????
meni isto nesto nije hteo al u prvu da udje.ondak ga je rodjak moj podmazao(one sipke sto idu kroz motor i prsnuo nesto kao wd 40 iz kabine u rucicu menjaca i sad je sve ok.)nadam se da sam ti donekle pomogao. :osmeh:
Glupost koja može da zeza je ona gumica na poluzi menjača što služi kao zaptivač kabinskog prostora. Mene je zezala pa sam je jednostavno isekao i više problema nema. :smile:
Neb_Mes_Ur_Mau
19.09.2007, 00:08
Promeni ulje, a ako nije to onda je neki ležaj.
Koliko si presao kolima? Je si li ikako menjao ulje u menjacu????
Prešao sam oko 132.000km.nisam menjao ulje.Kako to da uradim?
I ja sm podmazivao ali nije uspelo.
A za onu gumicu još ću vidim.
Neb_Mes_Ur_Mau
19.09.2007, 10:04
Odi kod majstora da ti promeni ulje u menjacu, sa onom gumicom na poluzi menjaca to nema nikakve veze. Mada me cudi (s obzitom da je u pitanju R4 menjac), da se tu nesto shebalo s obzirom na kilometrazu. Mislim da bi bilo bolje da se ne maltretiras sa svim tim, vec da kupis drugi, da ga pre ubacivanja pregledas, obavezno da zamenis ulje i na kraju ga ubacis. Pitanje je koliko ce da kosta majstor.
Koliko znam ulje u menjacu se menja na velikom servisu 60-70.000km Trebala bi SVA ulja, pa cak i kociono da se menja na velikom servisu, ali to niko ne radi....
Primera radi u megane u menjac ide sae75 ili sae80. Ulje je za nijansu redje od sae90. I zimi kad je hladan bolje menja brzine nego kad je sae90 u menjacu....
John Doe
20.09.2007, 21:48
Koliko znam ulje u menjacu se menja na velikom servisu 60-70.000km Trebala bi SVA ulja, pa cak i kociono da se menja na velikom servisu, ali to niko ne radi....
Primera radi u megane u menjac ide sae75 ili sae80. Ulje je za nijansu redje od sae90. I zimi kad je hladan bolje menja brzine nego kad je sae90 u menjacu....
Ja sam mijenjao :smile: doduse zbog problema sa kocnicama...
Pogledaj da za Megana nije life time ulje u menjaču. Onda nema nikakvog menjanja, sem ako se desi neka havarija pa iscuri.
Orlando.... Da li ti stvarno mislis da su kod nas ulja toliko kvalitetna, i da ova sto stizu od spolja, da valjaju pa da nemora da se menja.....
Ti noviji automobili (gore pomenuti megane) nisu pravljeni da traju. To je da se vozi 150-200.000km i bacaj. A ja sam na 193.000. Za 4 godine 83 hiljade. Ovaj pre mene je napravio 110. Mislim da koliko god bila kvalitetna ulja, netreba da se oreskoci zamena ulja bar 1 u 100.000km....
Потпуно те подржавам па не кошта уље два дуката да не може да се промени
Pa to ulje u menjaču stiže iz fabrike, zar ne. Znači nema ni traga od ulja koja se prodaju sa ovih prostora. Ovo je sve u cilju da bi baš ostavio to fabričko ulje u menjaču a ne da sipaš neko naše s... i sjebeš menjač. Pogledaj malo u uputstvu što si dobio uz kola. Na Pežou je life time varijanta i ne pada mi na pamet da ga menjam. I nek zvizne menjač na 200000, uzeću drugi.
Imam problem sa menjačem. Radi, ali malo zapinje pri ulasku u prvu i inače nije baš prelagano menjanje brzina. A još mi se pojavilo ulje na menjaču, pored ulaza šipke u menjač. Vidi se na slici. Šta je to?
http://img103.imagevenue.com/loc1185/th_70391_Menjac_122_1185lo.jpg (http://img103.imagevenue.com/img.php?image=70391_Menjac_122_1185lo.jpg)
Whitesnake
01.05.2009, 18:40
I meni je teze isao, dok nisam malo zategao sajlu kvacila...
Sloba R18TLS
01.05.2009, 19:06
Dobro kaze Whitesnake, mozda je do sajle.Tacnije mozda je sajla pri kraju, to ces znati ako ti se nakon nekog vremena pocne desavati sledece da stisnes kvacilo do poda, a kad ubacujes u odredjeni stepen prenosa zubcanici krce onda je to 100%.
Sto li ulje pusta ne bih znao da ti kazem...
Sajla nova. Ne krči nego samo ručka baš ne klizi. Ulje mi je problem
BIBAZOKI
01.05.2009, 22:54
Probaj još malko da "odvojiš" kvačilo na štel-šraf.
Dva kruga pa još dva ako nije bolje. :uredu:
Što se ulja tiče ako nije baš da curka, već samo kao vlaži, teraj i ne misli... Ja ne čuh da se nekome pokvario menjač na 4. :a024: :a024:
Sloba R18TLS
01.05.2009, 23:21
Meni isto tako vlazi kutiju menjaca od zadnje promene ulja (pre jedno 20.000Km) al sve normalno funkcionise na R18.Isto tako nisam otkrio sta je pa dok ide sve normalno nista ne diram :a024: :a024: :a024: al ni u jednu brzinu ne ide imalo teze tako da onda kontam da nije do toga sto malo ispusta ulje dobro je rekao BIBAZOKI.
BIBAZOKI
01.05.2009, 23:37
Probaj i da staviš kolomajz na šipku menjača iznad motora(videćeš već gde) i prsni WD sa cevčicom iz kabine u onu gumicu( i to ćeš da vidiš gde). :a048: Banalno ali??? Ko zna??? :fijufiju:
Whitesnake
02.05.2009, 02:14
Kao sto rece Bibazoke, sajlu samo svuces u onom delu do menjaca, ako nisi pre lako ces shvatiti samo je gurnes na dole, posto je zapeta na gore, i onda okrenes dva kruga kao da zavrces sraf i vratis, veoma jednostavno :too: pa posle dalja analiza :smile:
francois
28.05.2009, 00:24
dragi saborci :smile:
rendzer mi je preshao 155.000km i ja sam sada odlucio da zamenim ulje u menjachu. E sad sledi pitanje, chep za ispustanje sam nashao, medjutim ne mogu da nadjem chep(shraf)za ponovno ulivanje ulja :c062: moze li ko poblize to da mi locira, ukaze, pokaze..
a.blagojevic
28.05.2009, 09:07
Cep za dolivanje ulja u menjac se nalazi, gledajuci spreda ka pozadi, na levoj bocnoj strani kutije menjaca. Zagledaj malo bolje, pa jga, ionako imamo jedan od najmanjih menjaca, tako da neces mnogo traziti... :a025:
milosbeli
28.05.2009, 20:23
cep za dolivanje se nalazi na suvozacevoj strani menjaca. to je cetvrtka, koju odrces sa kljucem 10 (viljuskasti). odvijes taj sraf i kroz tu rupu sipas ulje, dok tu ne pocne da preliva.
francois
28.05.2009, 21:19
hvala prijatelji,
imate li neku preporuku za gradaciju i proizvodjacha ulja?
a.blagojevic
28.05.2009, 22:03
SAE 90, kupi ulje na bilo kojoj NIS-ovoj pumpi, Galax, provereno nije nista muceno...
BIBAZOKI
28.05.2009, 22:58
A ko je čuo da se u 4 menja ulje u menjaču????? :wacko:
Ja to nikada ni u jednoj 4 nisam uradio i nikada mi se ništa sa menjačem nije desilo, niti su mi majstori rekli da su imali slučaj... :a052: :a052:
a.blagojevic
29.05.2009, 09:08
A ko je čuo da se u 4 menja ulje u menjaču????? :wacko:
Ja to nikada ni u jednoj 4 nisam uradio i nikada mi se ništa sa menjačem nije desilo, niti su mi majstori rekli da su imali slučaj... :a052: :a052:
Pa hebem li ga... ??? Mislio sam, red je da ga zamenim nakon 100.000km... A i onako ne staje mnogo (nesto preko 1l).
John Doe
29.05.2009, 09:37
Ja sam promjenio cisto preventivno. Ne moze biti lose :smile:
a.blagojevic
29.05.2009, 11:16
Slazem se John! Inace, kada sam ispustio ulje iz menjaca bilo je skoro zuto i svo penusavo... Ne moze da skodi zamena. :kuler:
Ja sam ju kupio sa otprilike 34.000 Km. Mijenjao sam ulje u mjenjacu na cca 140.000Km i 240.000Km netom prije no sto sam ju prodao. Jesam ju gonio, ali sam ju i pazio... :a0181: :a0181: :a0181: I pricao s njom, ako treba... :fijufiju: :fijufiju: :fijufiju:
BIBAZOKI
29.05.2009, 21:52
@FRIK-RI (Stevo Žigon) Menja ulje u menjaču na 100.000 :a084:
Ne treba 4 navikavati na dobro, nikako, nikako... :a024: A pričati sa njom to svakako... :a0181:
Ja ipak mislim da je treba navikavati na dobro posto i ona nas ... :oki:
BIBAZOKI
04.06.2009, 13:22
@POP :a055:
Ma zezam se naravno. :oki: Ali menjač na 4 je savršenstvo, definitivno... :a049:
Ja cu danas pokusati da zamenim ulje u menjacu Sawoodean me je preusmerio ovde posto nisam znao gde se ispusta ulje iz njega a kamoli gde se sipa u njega nego me interesuje nasao sam negde da ide 900 mililitara ulja 80w90 jel to tacno ili negde grasim ? Ako gresim ispravke molim vas ! Pozdrav :a0181:
BIBAZOKI
04.06.2009, 22:53
Sipaš dok ne počne da preliva na štoplu gde sipaš i to je to... :a052:
Ne možeš se zaj... nikako. :smile:
Bez ljutnje ali nelici mi na fabricko sipanje ulja ? Ali cu morati sutra da uradim posto je pao mrak :s25: i sad nemam gde to da uradim po mraku. U svakom slucaju hvala :a055:
Whitesnake
05.06.2009, 01:22
Pope bolje sipak kao sto Zoki rece, previse ulja menjacu ne moze da skodi nikako,a ovaj fabricki podatak, ako je iz one tehnicke knjige nemoj uzimati zdravo za gotovo :smile:
Fala momci, trenutno imam 1 litar ELF-a 90w80 pa cu da vidim da li ce da bude dovoljno. Koliko ste vi uspeli da sipate kod vas ?
a.blagojevic
05.06.2009, 15:58
Ma Pope, brate, ne opterecuj se toliko. Ispusti ulje iz menjaca, i dolij koliko god moze da stane. Kresni i "vozi Misko"!!! :party:
Pa nije da se ne opterecujem ali ovo mi je jedini auto trenutno ! :a0103:
Ulje jos nisam zamenio ! :s25: sad cu sad cu sad cu ........ :fijufiju:
a.blagojevic
09.06.2009, 16:45
Ulje jos nisam zamenio ! :s25: sad cu sad cu sad cu ........ :fijufiju:
Ma nemas potrebe da zuris, mozda je naucio :siroma: da tera i bez ulja!!! :kolce:
Sta ga znas ! Cak cu i ustedeti malo na tezini ! Bolje ubrzanje ej bre ! :a080: :too:
BIBAZOKI
09.06.2009, 19:32
I manje troši... Čorbuljak 103,38 RSD-a **BEMLIIMMAJKUHOHŠTAPLERSKU :maul: :a122: :d018: :a036: :a036: :maul: :naughty: :s25:
Moderatorsi brišite ovo slobodno ali pročitaće barem neko pre toga...
E zavrsio sam posao ! Zamenio sam ulje u menjacu sipao sam Elf-ovo ulje za menjace + Ruski univerzalni modifikator. Covek da ne poveruje ! Salta se dva puta lakse ! Naravno to se pokazalo posle par kilometara i ide sve lakse i lakse ! :smile: U starom ulju sam nasao malo metalnih opiljaka ali nista strasno kaze cale da je to normalno. (kaze da je to od "ostrenja" menjaca iliti kada zakrci pri saltanju) Ali ipak je najjaci je ovaj lik pre mene sto je odsrafljivao sraf za ispust ulja ! Katastrofa ! Nisam video po suncu da telefon nije dobro isfokusirao.
a.blagojevic
15.06.2009, 15:43
E, svasta covek moze da vidi!!! :vidbudale:
Parola "snadji se"! :kolce:
LaQuatrelle
16.06.2009, 11:09
Da opišem i ja moj problem. Od početka kada je kupljen auto zezala je druga brzina, a od skora sve češće i prva. Dešava se to da moram dobro da gurnem da bi ubacio u prvu. Čim ugasim auto nebitno prešao 5 ili 50 kilometara, vruć/hladan motor šalta kao što predpostavljam i treba odnosno kao po loju. Čim startujem auto problemi :a0103: Da li preporučujete servis ili da uzmem komplet menjač u extra stanju(naravno polovan) za 50 evra ili svakako prvo da ga oteram kod majstora pa da vidim šta dalje? Ili neko zna odprilike šta može biti uzrok ovome?
milosbeli
16.06.2009, 13:39
problem ti je lose ulje, tacnije pregusto. ispusti ulje i sipaj SAE-80, eventualno SAE-90. moguce je da je nekad neko sipao malo grafitne masti u menjac, pa sad kad ta mast vise nije onakva kakva treba da bude menjac je postao previse tvrd, dok se ulje malo ne razbije, odnosno dok ne predjes koji kolometar. to je prvo sto bih ja uradio, a ako ni to ne resi problem onda kod majstora.
BIBAZOKI
16.06.2009, 15:28
Pazi! To 'oće i kada se istegli sajla kuplunga odnosno, kada isti ne odvaja. I to proveri obavezno. Pukne sajla-auto mrtav! :dry: Imao priliku za ovolike godine da iskusim u nekoliko navrata, veruj mi... :uredu:
LaQuatrelle
16.06.2009, 19:52
Hvala obojici, biće tako i urađeno :a025: Oznaka ulja je SAE-80, a proizvodi ga ko? Bolje da ga ja zamenim jer ko zna kada je ovo menjano i šta je sipano unutra.
Whitesnake
16.06.2009, 22:52
Uzmi ELF :smile:
BIBAZOKI
16.06.2009, 23:33
Мада је мало вероватно да је до уља :a024:
LaQuatrelle
10.07.2009, 11:20
Evo mali update što se tiče menjača, morala je nova lamela i korpa kvačila. Nema više borbe sa ubacivanjem u pojedine brzine :a050: :kuler:
Da, da, je, je opet ja dižem temu iz povijesti (dobro ne tako daleke povijesti ali ipak)
Ali kako je ovdje bilo dosta govora o uljima za mjenjač nekako mi je izgledalo najbolje nadovezati se na temu.
U knjižici uputstava piše da bi ulje trebalo biti kvalitete SAE 80 W, a norme API GL5 ili MILL 2105B ili MILL 2195C.
Isto tako kaže da u mjenjač ide 1,8 litara ulja
Našao sam dvije vrste ELF ulja koje odgovaraju gore navedenim normama.
TRANSELF TYPE B 80W90 (API GL5) i TRANSELF TRT 75W80 (API GL5)
Ovo prvo je 45 kn/litra (cca 6 €), a drugo je 70 kn/litra (cca 9,5 €)
Koje od ovih ulja se je pokazalo kao bolje?
Koje bi vi prije uzeli?
Nadam se da vam nedosađujem sa svojim možda pomalo i dosadnim pitanjima, ali koga ću drugoga gnjaviti ako ne vas.
Ionako me mnogi već duže vremena čudno gledaju šta održavam jedan tamo R4 (u mom kraju to su auti "dok vozi vozi" - tužno ali istinito)
John Doe
23.09.2009, 22:03
Ja sam davno mijenjao ulje pa i ne znam koje je ali sigurno neces pogrijesiti ni sa jednim od ova dva. Naspes pa opet za 60-ak 'iljada :kuler:
BIBAZOKI
23.09.2009, 22:34
Ja sam prvog R-4 koji sam kupio gajnc nov 1990. vozio 145000. NIKADA mu nisam niti kontrolisao niti menjao ulje u menjaču. Prodat je i šta je posle bilo možete pitati Zeku Rodžera. :uredu:
Ja sam prvog R-4 koji sam kupio gajnc nov 1990. vozio 145000. NIKADA mu nisam niti kontrolisao niti menjao ulje u menjaču. Prodat je i šta je posle bilo možete pitati Zeku Rodžera. :uredu:
Kod mene se javlja problem šta ponekad zna jako zapeti u 2 brzinu (kad malo brže vračam iz 3)
i curka ulje na mjestu gdje ručka od mjenjača ulazi u sam mjenjač.
Vidi sliku
http://img34.imageshack.us/img34/4535/p1030878y.th.jpg (http://img34.imageshack.us/i/p1030878y.jpg/)
To sam planirao sanirati (ni sam ne znam kako. Di kupiti djelove? Koje uopće dijelove trebam?), a kad to već radim onda bi se moglo i ulje promjeniti. Pa nek se zupčanici kupaju u novom ulju.
Uzmi drugo 75W80...... Ono je malo redje... i zimi kada je mnogo zladno nije gusto kao ono 80W90. Generalno samo Reno koristi ta redja ulja za menjace. Ja sm na meganu imao 80W90 u menjacu, pa kad padne ispod nule nemozes lako promeniti brzinu dok se ulje ne zagreje i pocne da cirkulise.
rodni231
24.09.2009, 01:31
Neverujem da ce te pogresiti sa bilo kojim reduktorskim uljem ,moze i gusce najvaznije je da nedeluje na semering razarajuce.
Italijan
24.09.2009, 03:34
E ljudi zanima me sta li moze da bude da ok kako sam menjao motor malo teze ulazi u brzine....plus mi je curkalo ulje...i miki kaze da tako treba jer se sipao malo vise...pa sad dok to iscuri....
jel imao neko ovakav problem
ranije je brzine ulazio skoro ko u puter
jesi dosta napeo sajlu kvačila?? može biti do nje
Italijan
24.09.2009, 05:12
nije ...to je normalno....isto ko pre...nego imam osecaj da je pomerio menjac malo...mozda natezao nesto...tako mi deluje...nisam pametan...samo je razlika i to velika
Whitesnake
24.09.2009, 10:34
Od viska ulja u menjacu ne boli glava, ti izgleda imas manjak pa teze ulazi u brzinu (iamo taj problem, rikverc i prva su najveci problem, jos kad je hladno..., ako kazes da je sajla kvacila ok. A ako naspes previse ulja u motor, nema gde da ga izbaci, nego lep oodvrnes sraza sipustanje pa u flasu, posle pogledas koliko ima, pa iz te flase dospes ako treba...
Ulje se toci tako da se odvrne onaj cep na boku mjenjaca i trpas ulja sve dok ne pocne curiti van. Ono sto iscuri se obrise (dobro, ne sad da se sipa bacva i po' ulja - cisto razumno...) cep se zavrne i zdravo đaci... Tako da mi nije jasno ''Kako je mogao staviti previse ulja...) ??? ??? :a0103:
Zamjena prije 100.000Km svakako, a ako se bas mazi i pazi onda svake dve godine odnosno na kojih 60-ak hiljada... I to je to... Katra kao Katra je inace nepoderivi auto, ali sam mjenjac je najnepoderiviji dio tog nepoderivog auta. Tako da sto se mene tice: paziti samo da ima ulja i to je to. Tko podere katrin mjenjac - taj nije ni za kramp! :osmeh: :osmeh:
frik pa kako ne razumesh kako je sipao vise ulja pa auto mu je stajao kao ovaj tvoj na avataru :a084:
frik pa kako ne razumesh kako je sipao vise ulja pa auto mu je stajao kao ovaj tvoj na avataru :a084:
:a050: :a050: :a084:
Ili to ili... :a014: :a014: Ili mu ga je majstor okrenuo k'o baciklo kad mu krpas gume pa ga tako 'opravlj'o... :osmeh: :a050: :a084: :a084:
Znaci ovaj mu je menjao ulje u menjacu :a014:
http://img186.imageshack.us/img186/7901/r42.jpg (http://img186.imageshack.us/i/r42.jpg/)
BIBAZOKI
24.09.2009, 21:48
Alo bre, šta se tripujete oko menjača na 4. TO ZABORAVITE. Osim ako rkneš u neku kamenčugu ili stenčugu pa ga razbiješ odozdo pa iscuri ulje. Onda ga menjaš celog, valjda... :a014:
Meni je 1990-te rekao neki majstor u RENO- servisu u BGD na Starom Sajmištu (ovlašćen servis) radio sam kod njih Prvi servis zbog garancije. Elem, taj majstor mi je rekao da NIKADA ne menjam ulje u menjaču jer je originalno tako dobro da možeš da teraš dokle 'oćeš. Ako sipaš bilo koje drugo lošije je i od starog originalnog. Ja poslušah tog majstora i to je to... :smile:
Italijan
25.09.2009, 01:14
ma znam ja ljudi sta vi pricate...al meni miki rekao e imao si manje ulja u menjacu ( a ranije nikad nije tesko ulazio u brzine nego ko u puter ) i ja sam dosuo malo i sad on tako ima da ispusti sav visak...kao to tako mora...
jebem li ga ja ...al bash me nervira to...popravim jedno a drugo se pokvari....
E. Jel neko nekad skidao menjac. Ja odvrnuo sarafe (ona 4) i vucem ko kreten on ni da makne. Kako da je neko silikonom zalepio spoj menjac-motor. Sta da radim?
Mora da se skida sa ZVONOM od kvacila... pa tek onda moze da se rastave zvono i menjac. U knjizi je pisalo da moze odmah. Ali je to verovatno na TL-u.
Dali je neko imao problem kao ja od juce. Od juce kada ubacim u 3 brzinu pocinje da krci, zvrci melje ni sam neznam da objasnim taj zvuk. to je samo u 3 dok kod ostalih brzina normalno. i primetio sam da na leru se cuje neko zveckanje u menjacu kad pritisnem kvacilo normalno se ne cuja nista. Dali je neki lezaj ili sta li vec moze da bude ?
Proveri nivo ulja u menjaču.
Odvrneš šraf za rikverc - treba ti ključ 22 i staviš unutra prst. Ako ti nije uljav, ondak stavi gumenu crev cca. 1 metar u rupu, a na kraj rupe levak, i sipaj ulje 80W-90 za manuelne menjače dok ne stigneš do nivoa šrafa.
Ne zaboravi da zavrneš šraf kad završiš.
Problem od sinoć. :s25: :s25:
Upalim Rendžu, krenem, sve super. Stignem na odredište, parkiram. Kada sam izbacio iz brzine, osetih da je ručica menjača malo nakrivljena na desno. Pokušah da ubacim u prvu brzinu, ručica ni da makne, u drugu takođe. U rikverc hoće, kao i u treću i četvrtu. Nisam hteo da silujem. Ugasim motor. Pokušah sa ugašenim motorom (naravno, sa stisnutim kvačilom), isto. Ručica menjača stoji malo nakrivljena na desno, i može da se ubacuje samo u rikverc, treću i četvrtu brzinu. Otvorih haubu da vidim da se ona šipka (ručica u stvari) nije izlomila, ili šta god. Nije! Ne mogu da ispravim ručicu, kako bih ubacio u prvu ili drugu. Ništa. Smoren kano plovak, odoh svojim poslom (nisam mogao da ispalim), a to mi stalno na pameti!
Posle sat i po, vratih se do kola. Upalih, ubacih u rikverc, sa namerom da izađem sa parkinga. Zakočih. Kada je trebalo da ubacim u prvu, ili drugu, prc! Neće! Krenuh trećom! :naughty: Stigoh do raskrsnice, i probah da iz treće ubacim u drugu. Proradilo!! Ne verujem!! Bio presrećan!! Kao da se ništa desilo nije! Radi i prva i druga, sve normalno.
Da li se nekome to dešavalo, i da li je ovo predznak nekog većeg kvara, i šta se, uopšte, desilo??? Da li da promenim ulje u menjaču?
Zahvaljujem na odgovoru! :s35: :s35: :s35:
Dakle...
Problem od sinoć. :s25: :s25:
Upalim Rendžu, krenem, sve super. Stignem na odredište, parkiram. Kada sam izbacio iz brzine, osetih da je ručica menjača malo nakrivljena na desno. Pokušah da ubacim u prvu brzinu, ručica ni da makne, u drugu takođe. U rikverc hoće, kao i u treću i četvrtu. Nisam hteo da silujem. Ugasim motor. Pokušah sa ugašenim motorom (naravno, sa stisnutim kvačilom), isto. Ručica menjača stoji malo nakrivljena na desno, i može da se ubacuje samo u rikverc, treću i četvrtu brzinu. Otvorih haubu da vidim da se ona šipka (ručica u stvari) nije izlomila, ili šta god. Nije! Ne mogu da ispravim ručicu, kako bih ubacio u prvu ili drugu. Ništa. Smoren kano plovak, odoh svojim poslom (nisam mogao da ispalim), a to mi stalno na pameti!
Posle sat i po, vratih se do kola. Upalih, ubacih u rikverc, sa namerom da izađem sa parkinga. Zakočih. Kada je trebalo da ubacim u prvu, ili drugu, prc! Neće! Krenuh trećom! :naughty: Stigoh do raskrsnice, i probah da iz treće ubacim u drugu. Proradilo!! Ne verujem!! Bio presrećan!! Kao da se ništa desilo nije! Radi i prva i druga, sve normalno.
Da li se nekome to dešavalo, i da li je ovo predznak nekog većeg kvara, i šta se, uopšte, desilo??? Da li da promenim ulje u menjaču?
Zahvaljujem na odgovoru! :s35: :s35: :s35:
Jednom imao slicnu situaciju.
Akumulator nije bio pricvrsen i pomerio se do menjaca.
Whitesnake
30.04.2012, 16:20
Nisma imao slicno iskustvu, imao sam kada sam stavio neodgovarajuci prekidac za rikverc svetlo, pa nije hteo ni u jednu osim u rikverc, ako nije akumulator, parkiraj auto tako da mu leva strana bude visa od desne, kljuc 22 i odvrni prekidac rikverc svetla iz menjaca (ukoliko postoji) paga proveri da se nije kljun rasklimao pa seta i blokira.
AKo nije akumulator i nije prekidac, svakako proveri imas li ti ulja u menjacu i ako imas jedino sto preostaje je centralni sraf u menjacu koji ume da spadne, ali on blokira rikverc obicno...
Rendzerica
02.09.2019, 10:12
sa desne strane mijenjaca (gledajuci sprijeda ka pozadi) imam neki senzor sa muskom buksnom. Cemu sluzi znate li?
P.S. nije povezan, nema kabla.