PDA

Puna verzija : Ljudi, pomagajte

Džoni
16.12.2017, 18:00
Evo ovako,

Pre dva dana odem ja malo u vožnju po gradu, i kako mi ne radi merač naravno ostanem ez goriva, na sred Autokomande...sva sreća pumpa u blizinim ja nasuo iz nekog kanistera što mi dao onaj na pumpi, upalio i odvezao kući, međutim...od tada viče ništa nije isto. Jako je teško upalio posle tog sipanja iz kantice, i dovuče se ja kući nekako. Sutradan krenem kod majstora da menjam platine, kad ono gecrkt - u sred najgoreg karambola na sred Miloševe stade...samo u vožnji stane motor i ćao. E sad ovako, platine mi je rekao čovek od koga sam kupio auto da menjam, i ja sve kao danas sutra pa nikako...ok, to je u procesu zamene, međutim ono što mene buni je što je filter goriva pun rđe :s25: i verovatno je tu nastalo sr*nje i ušlo u karb i zapušilo, pa vas pitam jel moguće da se zato gasi, da kad je ono ostao bez čorbe da je povukao to njesra u filter i karb pa se zapušio, i šta mi je sad činiti? Videh negde da ste pisali o pranju rezervoara al ja ne znam kako to da uradim, pa sve razmišljam da skinem i operem karburator, da promenim filter goriva ili event. stavim još jedan pre pumpe goriva, i to sam čitao negde, promenim te platine i svećice pa da vam javim šta se dešava...:party:

Zaboravio sam da kažem da ne znam koji razvodnik imam, skinuo sam stare platine i po njima ću uzeti nove, a tamo na onoj ploči ispod platina piše "Marshall", tražio sam na netu al mi ništa ne izlazi za taj razodnik...inače je stari tip, bez vakuuma :dry:

raki72
16.12.2017, 19:39
Zameni filter i ako si u mogucnosti ocisti karburator malo,verovatno ti povukao talog iz rezervoara.Marsal je je medju boljin razvodnicima za R4.Platin ces najpre naci u autoEXTRA Gospodara Vucica 33

Džoni
16.12.2017, 21:23
Hvala Kizo, tako sam i mislio, platine sam već kupio u AS-u isto u G.Vučića malo gore prema Cvetku, al jbg uzeo sam pogrešne (one kao polumesec) a trebju mi one kratke, reko čovek ako ne odgovaraju dođi pa da zamenimo :osmeh:

Petar Popara
18.12.2017, 23:38
i moj je savjet filter očisti karburator i očisti rezervar

Džoni
19.12.2017, 10:57
Hm, ali kako očistiti rezervoar bez njegovog skidanja, pa onda posle gde da ga nosim, ipak ja sve to moram da radim na parkingu ispred zgrade a jbg u Bg je malo ladno ovih dana :mahanje: ja bih ipak stavio još jedan filter pre pumpe, ovaj drugi promenio i oprao karburator, pa na proleće malo živahnije sa pranjem i čišćenjem :osmeh:

Da, zaboravio sam i ovo, curi mi voda u kabinu, skuplja se ispod volana i tu kaplje, koje to crevo treba otpušiti i dal treba da skidam tablu, ili samo onu masku ispod šoferke?

Petar Popara
19.12.2017, 22:20
ja rezervar skida na ulici i motor čak me jedan čeh slikava ka raritet da netko kra auto na ulici :-) na proliče ostavit skidanje rezervara he he. e to je pitanje di curi u auto a to kad pada kiša curi? može i preko prednjega stakla ka meni nekoč teklo a može i kroz vide blatobrana treba prostudirat odakle teče

Džoni
20.12.2017, 00:14
Hahaha ja mislio, računam ti si u Dalmaciji pa jbg razmišljam negde si u toplim krajevima, kad ono ti u Češkoj hahaha :laugh:

A ovo što curi, to je samo kad je kiša, verovatno pušta negde ali samo treba "produvati" taj odvod a ja ne znam koji :kuler:

Petar Popara
20.12.2017, 11:34
je u češkoj u pragu več godinama he he a gumom se najlakše nade di pušta vjerovatno vide blatobrana ili kroz prednju šoferšajbu a možda i ventilaciom odvanka pitaj boga

Džoni
21.12.2017, 14:10
Da, biće da je ventilacija..:smile:

Petar Popara
22.12.2017, 18:27
:osmeh:

Džoni
31.12.2017, 00:32
Evo me o5, nabavio sam delove pa sutra montaža i ponovo rendža na drumu. :osmeh: Da li je potrebno podmazati bregastu osovinicu razvodnika, tačnije onaj mali delić na platini što naleže na osovinu?

PS ako nekome trebaju platine, nove za Ducellier (valjda se tako piše), za TL-a, poklanjam, pa javite se :smile:

Džoni
01.01.2018, 17:38
Danas sam probao da podesim ugao paljenja. Ja se stvarno slabo razumem u ove stvari, tako da ako nešto drmnem ne zamerite.

Znači, na zamajcu sam odmah našao zarez, ali ne znam prema čemu da ga podesim. Uradio sam sve kako treba, podesio zazor na platinama, pa digao prednji točak, ubacio u 2. brzinu, pa okretao točak rukom dok ne vidim zarez na zamajcu, pri tom sam pazio da razvodna ruka bude na 1. cilindru. Na menjaču nema nikakvih oznaka kao kod GTL-a, ali sam ispod naslaga masti i ulja pronašao neke dve "tačke" i prema njima podesio, zaista ne znam da li je to tako, jer nigde nisam video postupak na TL. samo znam da auto ne pali...šta bi valjalo proveriti, možda bobinu, kablove svećice ili šta još sve pored ovoga... Ako iko ima neke savete, vičite, ja tražio po forumu al nisam našao...:s25:

Petar Popara
02.01.2018, 10:35
hmmm ja sam ima sriče uvik kad sam to štelova is prve pogodia. ali ponekad se mi dogodilo da ondi di je iša kabel na prvu svičicu nakraju to bia 4 klip ali radilo. nakraju po zvuku sam uvik naštima srednje okretaje i onda otiša to napravit precizine sa stroboskopom

Džoni
02.01.2018, 13:03
Hehe dobro gađaš :kuler: jbg iskustvo i tako to...ja mislim da sam sve dobro podesio, dobio sam genijalnu ideju pošto nemam špijun za platine od 0,4mm ja uzeo skalpel, izvadio nožić i sa njim naštelovao zazor, on je debo baš tako 0,4-0,45mm :too:

U svakom slučaju promeniću i bobinu i pogledati svećke pa javljam. :smile:

Petar Popara
03.01.2018, 21:15
ok :osmeh:

Džoni
04.01.2018, 19:05
Upalio je!!!! :too:

Problem je bio u tome što sam zaboravio da stavim izolator-šajbu na kontakt čekića platine, onaj što spaja bobinu sa platinom, pa je struja išla na kućište razvodnika umesto na platine, uzeo sam ČEP OD KOKA-KOLE isekao, izbušio rupu, zavrnuo i teraj, e zato je Četvorka najbolji auto ikada napravljen :osmeh::osmeh::osmeh:

Danas naravno ceo dan vožnja po gradu, na posao, sa posla, ma svuda, čak sam i kaznu za parking dobio :s25::uredu:

Ruke mu se osušile

https://s18.postimg.org/cncpvuzpx/fejs.jpg (https://postimg.org/image/cncpvuzpx/)

Petar Popara
05.01.2018, 12:08
kako ih nije sram dat kaznu na ronola 4 a vidiš kakva sitnica i neradi hmmm

Džoni
06.01.2018, 01:17
Ne znam, verovatno neki s*ronja koji ne zna da ceni prave vrednosti :uredu:
A vidiš kakva sitnica, i ja se iznenadio :laugh:

Džoni
08.01.2018, 02:05
Evo već par dana vozim Rendžera, sve je ok, redovno sipam gorivo i tako, međutim već neko vreme se dešava da pri paljenju motora ponekad ne zasvetli lampica za ulje, znači ona crvena koja se pali kad daš kontakt, a večeras se upalila malo kasnije, tačnije kad sam već bio krenuo sa vožnjom, svakako ću uskoro menjati ulje i filter ali ne znam jel to opasno, sumnjam na davač jer ona nekad radi pri startu nekad ne, ulja ima u motoru i ne menja zvuk, lepo radi...jel imate neku ideju? :dry:

Petar Popara
09.01.2018, 19:13
ima riješenje izvadi tu žicu na motoru di je senzor ulja i spoji direkno na minus na karaseriu taj senzor je di ti je filter ulja vodi do njega jedna žica time češ provjerit da li problem u senzoru ili je problem u tabli taj radi na principu tlaka. najvjerovatnije ti je senzor otiša naravno kad budeš ima upaljeno sve da svijetli crveno ključem. a kad imaš upaljen motor i radi onda mora uvik to ugasit samo kad bi svitlila stalno onda je opasno i tjekom vožnje možeš zaribat ali najvjerovatnije nije to tvoj slučaj . da li ulje ide gori otvoriš čep di se ulje doliva mora tamo bit vidit kako pljuca ulje polagano i maže sve

Petar Popara
09.01.2018, 19:14
da je to moj problem iša bi odmah kupit taj senzor kod filtera i promina a može bit i kontakt na toj zici na dva mista je spojena na senzor i malo poviše pročisti i te kontakte

Petar Popara
09.01.2018, 19:17
3075

Džoni
10.01.2018, 19:17
Petre, ja tebi dugujem gajbu piva :smile:
Probaću pa javljam šta se dešava, ja sumnam na slabe kontakte, tačnije slaba MASA je kod mene problem u 90 posto slučajeva, tako da verovatno i sa ovim

Petar Popara
12.01.2018, 12:51
moguče isprobaj paš vidit gajba pive uf to je i previše :-)

Džoni
12.01.2018, 22:49
Problem sa senzorom je rešen, spala žica, očistio, vratio i sve ok, gledao sam ispod čepa, prska ulje, znači to je ok ali pojavio se drugi problem, ima li kraja jbt...

Motor se užasno greje i nema snage, jedva vuče...samo da kašem da sam malo čačkao oko razvodnika, pa sumnjam na više stvari:

1 loše podešeno paljenje, ili rano il kasno,
2 termostat (dal ga uopšte ima tl) riknuo pa ne otvara - ovo mi je sumnjivo jer je gornji deo hladnjaka VREO a dole ništa, mlako, i napokon
3 vazduh u sistemu hladjenja, loš antifriz i sl...

ne znam, očajan sam, nemam ovde ni jednog majstora koji se razume u renola, a sam neću više ništa da čačkam da ne napravim još gore...:s25:

Petar Popara
13.01.2018, 22:40
super da je riješen problem ovako problem riješavat je teško od oka jedino nagadat termostat renol 4 ima sto posto ako ga netko nije izbacia. tim čačkanjem maximalno češ se naučit druge nema nego čačkat. gornji dio hladnjaka ako imaš vruč znači da termostat je ok jer da neotvara hladnjak nebi bia vruč to da je niže mlak to je normalno. nakon recimo 10-15 minuta zavisi i o vanjskoj temperaturi treba bi upalit ventilator na hladnjaku i počet ladit. nadam se da nemaš hladnjak zaštopan ili tako nešta ali ako si dava destiliranu vodu nebi smilo ništ as tim bit i da rastaviš očistiš neš falit ali motoru češ pomoč. to da loše vuče ako si čačka na razvodinu i pomaka ga to može bit razlog da ti nevuče. a kad auto ostaviš da radi u leru i motor se zagije upali li se ventilator na kileru i li crvena lampica temperature u autu ako se pregrijava nije u redu ali voda nebi smia prekoračit 80-95 stepeni

Petar Popara
13.01.2018, 23:05
a ako se stvarno motor pregirava razlog može bit malo vode u sustavu za hladenje naravno dolit. isprobaj da li pali ventilator u tl mislim je na kajišu propeler vrtili ta propelera ako ne treba nategnit kajiš ili prominit. može bit i time da ti motor uzima previše zraka provjeri dihtung ispod karburatora i sve te cijevčice gumene da li nije neka puknuta.to bi moglo i poremetit to da nevuče. probaj i dotegnit karburator. može bit loše naštiman razvodnu ili regulator šta je u razvodniku šta pomiče tim kontaktima i te naravno provjeri. provjeri da li i okriče se u razvodniku česi to zovu vačka neznam kako se to doli zove okriče to palac. ako to sve namažeš neš falit. može bit i zaštopana glavna dizna u karburatoru može bit i malo benzine u glavnoj komori karburatora. u motoru ti može bit malo ulja ili može bit problem u mazačem sistemua to vidiš da li kad upališ motor mora ugasit lampica ako ugasi to mazanje je ok. a sve ovo može imat utjecaj na pregrijavanje motora. a motor ima lošu akceleraciju? ako je to može to bit glavnim inektorom u karburatoru zaštopan to bi bia razloga da daje malo goriva u okretaje. a druga opcia razvodnik a iskra iskemiat uštimat unutar njega je regulator ka centriguga kontrola da li radi očistit namazat ali kako si ti pisa da si čačka oko toga najvjerovatnije je u pitanju taj razvodnik je si li pomica ga livo desno ili šta točno si radia na njemu?

Džoni
14.01.2018, 14:35
Rešen i ovaj problem, namestio sam paljenje lepo, sve ispočetka i sad je super! Izgleda da sam previše zakrenuo razvodnik :s25:
Usro sam se živ :smile: Sad još samo karb da naštelujem i to je to. A da kod mene na TL je stalni ventilator, ima remen, a u sistemu je antifriz pomešan sa dest. vodom, nije obična :smile:

Hvala Petre :osmeh:

Petar Popara
15.01.2018, 11:45
nema na čemu :-))

Rendjo
06.02.2018, 18:17
Pozdrav raja!
Samo da napomenem sto se tice filtera za gorivo. Prvi se nalazi u rezervoaru, drugi je onaj "vidljivi" a treci bi trebao biti u karburatoru. Prvi je pvc, drugi "papirnati" a u karburatoru bi trebao biti "metalni".

Petar Popara
07.02.2018, 22:31
sveta istina

Džoni
15.02.2018, 17:35
Interesanto Rendjo. jao majko lima čeka me sada skidanje rezervoara,. moram ga oprati i plovak namestiti...:smile:
A danas sam zamenio farove, kupio nove (turske) al dobro, bidno da sija :s35: nego nikako da ga islikam pa da ga lepo predstavim, biće i to uskoro

Rendjo
18.02.2018, 11:25
Evo sta je jos interesantno Dzoni! Ne znam koliko je onih koji su skidali i ceprkali oko rezervoara, ali sigurno je vecina nekad bila na rezervi s gorivom ili su cak bili u situaciji da goriva nestane ...:whistling:

Iznenadio sam se kada sam ustanovio da je pvc filter na plovku puknut, tako da sam pomislio da je vec neko nekad skidao i slomio, s obzirom da se nalazi u samom rezervoaru. Medjutim, ako jos neko, ko je skidao rezervoar, moze potvrditi da je pvc filter na plovku bio slomljen, uzrok bi mogao biti sljedeci, pod uslovom da kao kod mene odusak iz nekog razloga i dalje nije u funkciji, iako sam sve ocistio i propuhao ... :wacko:

Pri citavoj proceduri na krpazi oko rezervoara primijetio sam da se vrlo lahko, bukvalno napuse, ako zacepite rupe i kroz jedan otvor napunite kompresovanim zrakom. Dise, vrsi kontrakcije kao srcani misic, zakljucak, nije motor, vec je ipak rezervoar srce nasih automobila :huh::osmeh:

Kao sto rekoh, pod uslovom da odusak ne radi, mozda moze neko potrvrditi, pri kraju ste s gorivom, otvarate cep rezervoara, a isti vam kaze "cccccccccccccccT" :a0103: a potom cujete "BLONK" :a014: Kontrakcija rezervoara! Samo ovaj put u suprotnom smijeru. Pumpa goriva u rezervoaru stvori vakuum i desi se sljedece!

3091

S obzirom da se filter nalazi pri samom dnu rezervoara, ta kontrakcija istog ga slomi. Ukoliko ste zapazili iste simptome, vrlo je moguce da imate slomljen filter u rezervoaru.
Poceo sam zvucati kao kolega Frik :smile:, kojeg pozdravljam, kao i sve vas, izvinjavam se svima kojima sam ostao duzan odgovor na nesto, cesto nisam sposoban pofatati sve konce :s25:

Pozdrav raja!

Džoni
18.02.2018, 13:49
E vidiš ja tih problema još nisam imao, jer imam obični čep goriva, bez bravice, koji čak ni ne dihtuje tako da uvek malo ima "lufta" u sistemu :osmeh:
Jednom sam bio ostao bez goriva i sve što je bilo od propratnih efekata je filter pun mulja..:laugh:

Rendjo
03.11.2019, 11:06
Ipak i tvoje iskustvo ide u korist teorije slomljenih filtera u rezervoaru, koji, da nije slomljen, nebi propustio mulj do sljedeceg filtera :) Kaze gumb "posalji brz odgovor" ...