PDA

Puna verzija : Stelovanje ventila

daxon119
10.02.2016, 23:02
Stelovao sam ventile letos ali mislim da nije uradjeno kako treba.

Zet koji je inace mehanicar utvrdio je da ja ustvari nisam znao da koristim spijune ,pa sam ga zamolio da ih on presteluje . Ali tu dolazi do nesuglasice odnosno nismo imali isto misljenje o redosledu stelovanja . Ja sam prvi put radio po Tomasevicu ali tamo pise da se klip stavi u GMT i da je izduvni ventil potpuno otvoren . Da li je to samo stamparska greska ili jednostavno ako moze ko da mi brzinski pojasni stelovanje odnosno redosled stelovanja ventila . I da li treba malo smanjiti ili povecati razmak sada kada ima samo nekvalitetan bezolovni benzin?

Unapred hvala ,

David

raki72
12.02.2016, 15:00
strpi se malo da nadjem u knjizi,mislim na dan, dva

daxon119
14.02.2016, 17:57
U sustini mene zanima da li se steluje kada je cilindar u GMT ili kada je izduvni potpuno otvoren,posto mislim da nije moguce da je u GMT i da je potpuno otvoren izduvni ventil kao sto pise u knjizi . Da li je bitno da bude u GMT posle ekplozije u poslednjem taktu ili kada sabija? i da li se steluje neizmenicno npr usisni 3. i izduvni 4. ili i usisni i izduvni jednog cilindra(sto je kod mene radjeno mada mislim da nije dobro)? Nadam se da nisam iskomplikovao :D

raki72
14.02.2016, 18:39
Sad sam pazljivije procitao postove,pa vidim da imamo istu knjigu od Tomasevica,tako da dzaba da ti prepricavam kad vec imas podatke ko i ja.Stvarno ne znam oko ventila iz iskustva jer nisam radio oko njih.

daxon119
15.02.2016, 22:06
Probaceni po Tomasevicu ovaj put ne sumljam da tako treba samo buni. Valjda ce neko iskusan sa ventilima baciti oko na na temu pa podeliti znanje :D

Petar Popara
22.02.2016, 15:11
ventile štemaš na ulaznima karburator 0,15 auspuch 2,0. a štemaju se kad 4 klip je u vazi ili kad režu s ventilima štemaš prvi kad prvi je u vazi štemaš 4 tako treči u vazi štemaš drugi a kad je u vazi ili reze drugi štemaš treči to znači da uvik štelujemo ventyle kod klipa koji je u kompresiji evo dobro video ali nečete baš razumit čekome ali bar se vidi kako rade https://www.youtube.com/watch?v=WtWtae6FYMQ

daxon119
23.02.2016, 15:11
Dobio sam odgovor na uk forumu da se steluju na sl nacin: kada je 8. ventil(najblizi pozarnom ) u DMT tada se steluje 1.(najblizi vodenoj pumpi) kada 6. u DMT onda se steluje 3. i tako redom i obrnuto. 8-1 7-2 6-3 5-4